Pentru cei care își doresc diminuarea cheltuielilor cu consumul de apă caldă, dar și independența față de sistemul de rețea publică, există soluții foarte avantajoase.
Una dintre soluțiile des întâlnite și care chiar funcționează este utilizarea de panouri solare apă caldă. Vă prezentăm și noi câteva dintre cele mai mari avantaje pe care le poate aduce utilizarea lor.
Panourile solare pentru apă caldă se montează de obicei fie pe acoperișul casei ori locuinței, important este ca ele să aibă o înclinație de aproximativ 45 de grade astfel că razele soarelui să bată perpendicular pe tuburi.
Cum funcționează panourile solare pentru apă caldă
Un panou solar pentru apă caldă este dotat cu un rezervor ce se umple cu apă rece de la robinet iar în momentul în care apa caldă a fost deja încălzită de panourile solare începe să fie consumată și înlocuită de un volum echivalent de apă rece. Acesta este principiul foarte simplu de funcționare al panourilor solare pentru apă caldă.
Apa caldă generată de aceste panouri solare poate fi utilizată atât pentru duș cât și pentru spălatul rufelor sau al vaselor.
Studiile au arătat că în țara noastră panourile solare ar putea asigura apa caldă al unei gospodării începând din luna martie până în octombrie.
Cu cât sunt reduse costurile
Tot conform studiilor, s-a dovedit că avantajele utilizării panourilor solare pentru apă caldă pot duce la economii de până la 70% la producerea apei calde menajere.
Practic, în doar câțiva ani investiția se poate amortiza deoarece nu veți mai plăti pentru apa caldă pe care o consumați, ea fiind încălzită natural de la soare, ceea ce nu va implica nici un fel de cost.
Mai mult, acest tip de sistem este și prietenos cu mediul înconjurător deoarece nu se vor arde cărbuni sau gaz în centrale pentru ca locuința dumneavoastră să aibă apă caldă curentă.
Un alt avantaj mare constă în faptul că un astfel de sistem poate fi implementat în zonele rurale unde nu există utilități publice, dar și în alte zone în care e greu de produs apă caldă cum ar fi o cabană. Instalarea se face destul de ușor și au existat chiar și programe guvernamentale care au încurajat instalarea acestor sisteme prin acordarea unor sume fixe.
Prețurile unui astfel de sistem pot oscila foarte mult în funcție de modelul ales, însă este importantă și capacitatea pe care doriți să o aibă un astfel de sistem în funcție de numărul de persoane care locuiesc în casă.