Preturile apartamentelor vor continua sa creasca anul acesta si in 2022, apreciaza consultantii imobiliari. Pentru 2021, ei prognozeaza un avans de 10% si explica si de ce se asteapta la o astfel de evolutie.
„Chiar daca si anul trecut am vazut o crestere de 5% a preturilor, fata de 2019, si in 2021 previzionam cresteri medii de pana la 8-10%. In momentul de fata, suntem deja la un plus de 3%”, a explicat Maria Andrei, vicepresedintele companiei de consultanta imobiliara SVN Romania, pentru profit.ro.
„Gradul de accesibilitate nu s-a inrautatit deloc in ultimele luni de pandemie, ci, dimpotriva, este cel mai facil sa iti cumperi astazi un apartamente, comparative cu orice perioada din ultimii 13-15 ani. Evolutia ascendenta a preturilor este sustinuta de cresterile inregistrate in cazul apartamentelor noi, cele vechi ramanand in urma“, a precizat Maria Andrei.
Efectul materialelor mai scumpe
Valentina Geanuneanu, expert imobiliar, a explicat la Digi24 care este situatia pe piata imobiliara din Romania. Pandemia a produs efecte majore in privinta preturilor materialelor de constructii, care au explodat la inceputul anului, iar acest lucru se reflecta in pretul locuintelor.
Pandemia i-a facut pe romani sa isi doreasca apartamente mai mari, cu terase, sau sa se mute la case cu gradina. Nu mai conteaza ca locuinta e in centrul Bucurestiului sau in zona periferica, a explicat expertul imobiliar. Potrivit Valentinei Geanuneanu, preturile or sa creasca cu 25% pe piata imobiliara din Romania.
Expertul imobiliar a afirmat ca nu doar cresterea pretului la materialele de constructie duce la aceasta explozie a preturilor, ci si o directiva europeana care se aplica de anul acesta si in Romania, referitoare la eficienta energetica a cladirilor. Directiva se aplica locuintelor noi. Astfel, calitatea cladirilor va creste, iar acest lucru se va reflecta si in preturi, a spus expertul imobiliar.
Cititi si: Materialele si lucrarile de constructii, tot mai scumpe