Stropirea pomilor fructiferi în luna iunie este crucială pentru a asigura sănătatea acestora și pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă. În această lună de vară, temperaturile mai ridicate și umiditatea pot favoriza dezvoltarea mai rapidă a bolilor și a dăunătorilor, de aceea este esențial să aplici tratamente preventive și curative adecvate din timp. Iată cu ce e bine să stropești prunii în luna iunie:
Tratamente benefice pentru pruni în luna iunie. Cu ce să îi stropești
În luna iunie, aplicarea tratamentelor fitosanitare este esențială pentru menținerea sănătății pomilor fructiferi și pentru asigurarea unei recolte bogate. Iată câteva detalii importante despre produsele recomandate pentru combaterea dăunătorilor și bolilor la pomii fructiferi, în special la prunii din grădină:
Fertilizarea cu azot
Cu ce e bine să stropești prunii în luna iunie? Aplicarea unui fertilizant cu azot diluat în apă este benefică pentru pruni, deoarece acest element nutritiv susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă a pomilor. Azotul este esențial pentru sinteza proteinelor și pentru dezvoltarea foliară, contribuind astfel la o fotosinteză eficientă și la o recoltă cât mai bogată și productivă.
Dizolvă 150 grame de azot într-un recipient cu 10 litri de apă. Amestecă bine soluția pentru a asigura o diluare uniformă.
Aplică soluția în jurul bazei pomului, încercând să acoperi întreaga zonă a rădăcinilor. Evită totuși să aplici soluția direct pe trunchi pentru a preveni eventualele arsuri.
Macerat cu gunoi de pasăre
Dacă nu vreți să folosiți produse chimice, fertilizarea din iunie a prunilor din grădină se poate face cu macerat din gunoiul de la pasăre.
Așadar, acesta trebuie macerat 2-3 săptămâni în apă, circa 5-7 găleți, după care se diluează 3 litri din acel macerat în 7 litri de apă și se aplică constant la rădăcina prunilor.
Pe de altă parte, experții recomandă și adăugarea unui produs foliar la aplicarea tratamentelor Atonik de la AECTRA, Hortimix 20-20-0, CalMax Gold sau Mancomax Extra de la Agro-Est Muntenia, conform agrointel.ro.
Cum se face corect stropirea prunilor în sezonul de vară
Stropirea prunilor se poate face la începutul lunii iunie. Este un moment ideal pentru a efectua tratamente preventive împotriva dăunătorilor și bolilor.
Stropirile preventive ajută la protejarea pomilor înainte ca infestările sau infecțiile să devină severe pentru cultură. De precizat că nu se fac niciodată stropiri în zilele în care vântul este puternic sau când temperaturile sunt mai mari de 22-24 de grade Celsius. În caz contrar, cultura de pruni va fi afectată.
Citiți și: Cum să plantezi un cais direct din sâmbure – Ghid în 9 pași
Sursa foto: desteptarea.ro