Ultimul lucru pe care ni l-am dori pentru casa noastră este ca aceasta să fie infestată de ploșnițe, unul dintre cei mai nedoriți musafiri. În acest articol te vom ajuta să afli cu ce să scapi de ploșnițe dar și cum să le observi prezența din timp.
Ploșnițele sunt instecte parazite care atacă păsările și își fac culcuș în casele oamenilor. Acestea trec prin mai multe etape de metamorfoză, de la ou, la nimfă și apoi la forma lor adultă.
Larvele ploșnițelor trec princ cinci etape de dezvoltare, având nevoie să se hrănească cu sânge după fiecare năpârlire.
O femelă ploșniță poate depune între 200 și 500 de ouă în timpul vieții. Acestea sunt foarte greu de observat cu ochiul liber. Acestea sunt depuse în locuri ascunse și întunecate ceea ce face și mai greu îndepărtarea lor.
Cum observi prezența ploșnițelor?
Ploșnițele se pot ascunde în foarte multe locuri: în saltele, ramele patului și haine. Totuși, se pot ascunde și după mobilă, în spatele unor rame foto de pe perete sau în spatele tapetului de pe pereți.
Cele mai evidente semne că aveti casa infestată de ploșnițe sunt fie înțepăturile de pe brațe, picioare sau față, fie petele roșii sau maro de pe cearșafuri. Petele roșii sunt dovada strivirii unei ploșnițe, iar culoarea maro vine de la excrementele insectelor.
Cu ce scapi de ploșnițe
Procesul de a ne scăpa de ploșnițe este unul dificil și de lungă durată. Motivul este că ouăle lăsate de aceste insecte sunt foarte greu de găsit. În acest caz este sugerat să cereți ajutorul unor specialiști.
Totuși există și câteva metode pe care le puteți încerca dacă observați la timp prezența acestor dăunători în propria casă.
Un lucru pe care îl puteți face este să folosiți aspiratorul. Este de menționat, totuși, faptul că trebuie evitată folosirea aspiratoarelor de mână, care au sacul sau furtunul confecționate din textile. Acestea pot fi infestate cu ușurință.
Având în vedere faptul că ploșnițele se lipesc de lemn și textile, iar ouăle lor sunt cimentate pe suprafețele unde sunt puse, este sugerat să folosiți peria aspiratorului și să frecați bine zona infestată.
După ce ati terminat de aspirat zona, mai lăsați câteva minute să meargă aspiratorul pentru a fi siguri că ați scăpat de urmele acestora.
Puneți un șervețel pe țeava aspiratorului pentru ca ploșnițele să nu scape. Aruncați mai apoi totul într-o pungă de plastic albă și aruncați-o într-un coș cu capac.
Spălați mai apoi cu apă fierbinte și detergent atât furtunul cât și filtrul și compartimentul unde au fost aspirate insectele.
Un alt mod de a scăpa de ploșnițele de pat este utilizarea aburului fierbinte. Cu ajutorul unui aparat special cu aburi, puteți să vă scăpați de ploșnițele de pe saltele, perne sau canapele. Acest aparat face aburi ce ajung la 180 de grade celsius.
Un asemenea aparat nu doar că vă va scăpa de ploșnițe fără a avea nevoie să folosiți otravă. Este o soluție economică și ecologică și nu va trebui să aruncați sau să ardeți obiectele infestate din casă.
Cu ce scapi de ploșnițe
Există o serie de produse care vă pot scăpa de aceste insecte, ba chiar să și prevină apariția acestora.
Cele mai cunoscute produse sunt insecticidele și pesticidele. Înainte de a cumpăra insecticide trebuie să citiți eticheta produsului pentru a vă asigura că acesta este potrivit situației dumneavoastră.
Dacă doriți totuși să nu folosiți substanțe chimice, puteți achiziționa fie capcane pentru ploșnițe, fie aparate speciale cu ultrasunete si ionziare. Capanele pot fi lipite pe tăblia patului, sub canapele precum și alte locuri predispuse la infestări.
Aparatul cu ultrasunete poate fi folosit în orice fel de încăpere, acesta purificând și aerul totodată.