Cartoful este una dintre cele mai versatile legume din orice bucătărie. Poate fi gătit în extrem de multe moduri, așadar, în special în bucătăria noastră tradițională, cartofii nu lipsesc aproape niciodată. Așadar, acesta se găsește și în grădinile fiecărui gospodar care se ocupă cu agricultura. Totuși, este un lucru bine cunoscut că aceste legume ajung de multe ori victimele diferitelor boli sau chiar dăunători. Este bine să știm cu ce se stropesc cartofii pentru a putea avea o cultură cât mai bogată și sănătoasă.
În funcție de etapa la care se află leguma în procesul său de dezvoltare trebuie aplicate diferite soluții și tratamente pentru a putea feri plantele de boli și dăunători.
Cu ce se stropesc cartofii – faza de plantare
Din momentul în care tuberculii de cartof sunt plantați aceștia trebuie tratați pentru a-i feri de o boală numită rizoctonioză. Această boală este cauzată de o ciupercă ce afectează foarte mult cultura. Aceasta persistă în sol și poate afecta în diferite moduri planta de cartof.
Daunătorii care atacă tuberculii de cartof sunt buha semănăturilor, cărăbușul de mai și viermele sârmă.
Pentru rizoctonioză se va folosi un tratament fungicid, precum Amistar, pe care îl puteți procura din magazinele de specialitate. Pentru dăunători vom folosi un tratament insecticid precum Trika Expert, un insecticid granulat care poate fi, de asemenea, găsit în magazinele de specialitate.
A doua serie de tratamente pentru cartof – boli fungice
Din momentul în care planta de cartof ajunge la înălțimea de aproximativ 15 cm trebuie să aplicăm o altă tură de tratamente, de data asta ceva mai complexe. Aceste tratamente se aplică pentru mana cartofului, dar și pentru alternarioză, o altă boală gravă și foarte frecvent întâlnită la cartof.
Mana este una dintre cele mai grave boli care apar la cartof, fiind provocată de o ciupercă. Aceasta se dezvoltă pe partea inferioară a frunzelor plantei, însă poate apărea și pe alte organe ale acesteia. Pentru a putea preveni această boală vom folosi un tratament fungicid precum Ridomil Gold. După aplicare, vom lăsa fungicidul să acționeze timp de 14 zile.
După prima serie de tratament împotriva manei vom folosi o altă soluție împotriva acestei boli și anume Alcupral, lăsând-o să acționeze timp de 7 zile, urmând ca apoi să folosim Polyram. Polyram este folosit atât în prevenirea manei, dar și pentru alternarioză. Timp de 14 zile vom lăsa soluția să își facă efectul.
După acest tratament vom folosi Equation Pro, o altă soluție care previne mana. Urmează alte două săptămâni în care vom oferi o pauză plantelor.
Vom aplica mai apoi soluția Acrobat, o altă soluție pentru mană și alternarioză și vom lăsa 7 zile ca aceasta să își facă efectul, urmând mai apoi să folosim Folpan și Amistar. Folpan și Amistar sunt folosite pentru mană, respectiv alternarioză.
Cu ce se stropesc cartofii – tratamente împotriva dăunătorilor
În ceea ce privește dăunătorii, tratamentele pentru prevenirea atacului acestora se realizează în același timp cu tratamentele pentru prevenirea bolilor.
Prima soluție folosită pentru a ține gândacii de Colorado departe de cultura de cartofi este Mospilan și îl vom lăsa să acționeze timp de 7 zile. Vom folosi apoi Coragen, un alt tratament împotriva gândacilor de Colorado și vom lăsa soluția să acționeze timp de 14 zile.
Urmează folosirea soluției Mavrik, soluție folosită atât împotriva gândacilor cât și împotriva afidelor. Vom lăsa să acționeze timp de 7 zile. Urmează apoi două serii de stropiri cu Alverde, având o pauză de trei zile între ele.
Alți dăunători ai cartofului sunt molia cartofului și omida păroasă a dudului. Pentru acesta vom folosi Bactospeine și o vom lăsa să acționeze 2 zile. Vom mai aplica apoi un tratament cu Mavrik pentru gândacul de Colorado și afide, lăsând să acționeze 7 zile.
Chiar dacă aceste tratamente par că iau foarte mult timp și necesită foarte multă atenție, această schemă de stropire a cartofilor vă vor feri cultura de pierderi neplăcute.
surse: cumsa.ro