Un anunt al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind purtarea mastilor de protectie pe timpul pandemiei de coronavirus a generat confuzie si un val de speculatii in mediul online.
OMS a militat, constant, pentru folosirea mastilor in principal de catre personalul medical. Insa in recomandarea Organizatie apare o formulare care a dat nastere la interpretari si controverse. „In prezent, nu sunt suficiente dovezi pentru sau impotriva folosirii mastilor (chirurgicale sau de alt tip) de catre indivizi sanatosi in comunitatea extinsa”, se spune in textul citat.
OMS a vrut, astfel, sa reafirme ca mastile trebuie pastrate pentru cei care prezinta simptome de infectare cu COVID-19. Pe retelele de socializare, insa, mesajul a fost interpretat si deturnat. Asa a aparut ipoteza ca utilizarea mastilor de protectie cauzeaza afectiuni respiratorii.
De la hipoxie la hipercanie
Un ziar nigerian a scris ca, pe termen lung, purtatul mastii de protectie duce la hipoxie. In teorie, scaderea nivelului de oxigen din corp poate cauza hipoxie – scaderea nivelului de oxigen din tesuturi – atunci cand sangele nu transporta suficient oxigen catre tesuturi, pentru a satisface nevoile organismului.
Pe de alta parte, pe Facebook a circulat un „grafic” in care se „explica” faptul ca mastile ar cauza hiercanie, o afectiune caracterizata prin acumularea excesiva de dioxid de carbon in sange.
Ambele interpretari sunt insa eronate, fiind indicate surse eronate in sustinerea lor, precizeaza Euronews. Mai mult decata atat, astfe de teorii fac parte dintr-o campanie de dezinformare, care a rolul de diminua increderea in institutii si guverne nationale, adauga sursa citata.
OMS si mai multi medici au revenit cu precizari si au insistat asupra faptului ca pericolul acumularii excesive de dioxid de carbon este exagerat.
Atentie la asimptomatici!
Dr, Nina Shapiro, profesor la UCLA School of Medicine, a explicat ca acoperirea fetei nu are niciun impact asupra nivelului de CO2 din organism. Particulele de CO2 sunt atat de mici incat, spre deosebire de cele de COVID-19, pot iesi prin materialul mastii, a precizat Shapiro. „Mastile sunt folosite de ani buni pentru protectia contra flacarilor/fumului si de catre muncitorii din constructii”, a adaugat ea.
Si a venit si cu un argument pentru care mastile trebui purtate in continuare. Multi oameni nu stiu ca au coronavirus, sunt asimptomatici si pot raspandi mult mai repede infectia daca nu au masca. Practic, trec si pana cateva zile pana la aparatia primelor simptome, a reamintit Nina Shapiro.
Cititi si: Masca textila sau de unica folosinta? Care ne protejeaza mai bine