O examinare a tubului de pasta de dinti scoate la iveala mici forme rectangulare (uneori un patrat) colorate divers. Probabil le-am vazut adesea, dar niciodata nu le-am bagat in seama si ne-am intrebat ce semnifica ele…daca or semnifica ceva. O simpla cautare pe net ne duce la un raspuns aparent bine fundamentat, preluat pare-se dupa o postare initiala de pe Facebook in care cineva asocia culorile cu compozitia pastei de dinti.
Iata care este explicatia despre care tocmai am vorbit: fiecare culoare ne-ar arata cat de toxic este produsul respectiv. Astfel, mai concret, culoarea verde ne indica faptul ca pasta de dinti este in totalitate produsa din ingrediente naturale, albastru vorbeste despre un produs natural si medicinal, rosul ne arata ca pasta este un mix de ingrediente naturale si chimice in timp ce negrul este un avertisment ferm privind prezenta substantelor chimice de la un cap la altul. Explicatia s-a imprastiat in mediul virtual ca o molima si a dat nastere, cum era de asteptat, la o apriga dezbatere.
Aici a intrat in scena si site-ul american Hoax-slayer.com (intr-o traducere libera, ucigasul de farse). Potrivit acestei surse, formele colorate nu au nicio relevanta pentru noi in ceea ce priveste compozitia pastei de dinti, ele fiind doar semne folosite in industria de ambalare pentru a indica masinilor automate unde sa taie si unde sa lipeasca in functie de pozitionarea dreptunghiului/patratului colorat. Deci culorile de pe tuburi nu au nicio semnificatie pentru consumator si sunt fie parte din coloristica ambalajului, fie pur si simplu asa a fost calibrata masina respectiva.
Exista un senzor care citeste aceste culori si le transmite computerului care opereaza intreg ansamblul de ambalare. Mai mult, puteti intalni pe tuburi si alte culori, de exemplu, violet, roz si portocaliu. In urmatorul filmulet este explicata mai pe larg si exemplificata utilitatea acestor coduri de culoare in procesul de ambalare industriala.
In consecinta, ambalajul ramane ambalaj, continutul ramane continut. La urma urmelor, ne-am intreba noi in mod logic, de ce ar pune producatorul „secretul” produsului intr-o simpla culoare, in conditiile in care pe ambalaj este oricum detaliata compozitia respectivului bun material?
Surse: Med-farm.ro, Babymall.ro, Hoax-slayer.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: