Unele dintre cele mai gustoase si cele mai asteptate fructe sunt, fara indoiala capsunile. Asadar, cu gandul la vara si fara sa lungim vorba prea mult, vorbim astazi despre cultivarea capsunilor in solarii si am pregatit pentru tine un ghid practic si cateva sfaturi utile care cu siguranta iti vor fi de folos.
Cultivarea capsunilor in solarii. Avantaje
Desi acest sistem de cultura este mai scump, avantajele sale sunt multiple:
- valorificarea fructelor este facuta la preturi mari in extrasezon, asadar, se obtine o precocitate mai accentuata prin retinerea energiei solare si pastrarea acesteia in spatiul inchis;
- se obtine o productie din primul an de la plantare, daca se planteaza toamna devreme;
- profitul obtinut din cultura capsunilor in solarii poate fi de pana la 4 ori mai mare decat in camp sau in cultura clasica.
Cultivarea capsunilor in solarii. Sfaturi utile
Cultura capsunului in soalar este foarte asemenatoare cu cea in camp, insa prin practicarea culturii in solar, declansarea maturarii fructelor se realizeaza cu 25-30 zile mai devreme decat la cultura de camp.
Cu toate acestea exista cateva diferente fata de cultura in camp liber:
- plantarea in teren modelat cu brazde inaltate cu latime la coronament de 50 sau 95 sau 1,20 metri;
- plantarea se va face in randuri: 2,3 sau 4, in functie de latimea la coronament a brazdei;
- solul din solar trebuie tratat impotriva daunatorilor specifici sau bolior, utilizand pesticide de mare eficienta;
- se recomanda utilizarea sistemului de irigare prin cicurare, care va functiona sub filmul de folie neagra pentru mulcire;
- plantarea se poate face primavara, vara sau toamna, iar acoperirea se va face numai pentru anii de productie;
- pe timpul infloririi, se recomanda introducerea albinelor pentru polenizare. e timpul înfloririi se recomanda introducerea albinelor pentru polenizare.
Cultivarea capsunilor in solarii. Tipuri de solarii
Exista doua tipuri de solarii (tuneluri din plastic): tuneluri mici si tuneluri mari. In incheiere, vom discuta putin despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip.
Tuneluri mici
Principalele avantaje ale tunelurilor mici este ca acestea pot valorifica apa de ploaie, exista o posibilitate de aerisire mai usoara si sunt mai iefinte. In ceea ce priveste dezavantajele, protectia climatica este mai redusa, iarprotectia fitosanitara este mai dificila.
Tuneluri mari
Avantaje: asigura o productie ridicata si stabila, o protectie climatica mai buna, tratamentele fîtosanitare sunt mai usor de facut, recoltarea mult mai usoara, cu randament ridicat. Dezavantaje: costul ridicat, mobilitate mai redusa, aerisirea este mai greoaie, necesita un bun sistem de irigare.
Foto: pepinierelehida.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: