Castanele comestibile sunt dintre acele gustări care îți lasă gura apă doar când îți zboară gândul la ele. Gătite în toate felurile, prăjite, fierte, măcinate sau sub formă de piure, plantarea unui castan comestibil vă poate oferi libertatea de a vă putea pregăti cele mai bune gustări. De aceea, în următoarele rânduri veți afla câteva sfaturi legate de cultivarea castanului comestibil.
Soiuri de castan comestibil
Există multe soiuri de castan comestibil pe care le puteți planta în grădină. Ați fi, poate, chiar surprinși să aflați cât de multe soiuri de castani comestibili provin din țara noastră. Așadar, înainte de a vorbi despre cultivare și îngrijirea unui castan, vă vom prezenta câteva soiuri de castani românești.
- Polovragi: Un soi care ajunge la maturitate după prima decadă a lunii septembrie, fiind un pom cu vigoare mijlocie. Are fructe mari, dulci și aromate.
- Iza: Castan care ajunge la maturitate după a doua decadă a lunii septembrie, fiind tot un pom de vigoare mijlocie. Fructele acestuia sunt mari și foarte mari, având un gust dulce și aromat.
- Hobita: Ajunge la maturitate după 10 octombrie, fiind un pom de vigoare mică cu fructe de mărime mijlocie.
- Mara: Un castan cu vigoare mijlocie-mare care ajunge la maturitate in prima jumătate a lunii octombrie. Castanele au un gust echilibrat.
- Romval: Unul din singurele două soiuri de castani comestibili care sunt incluși în catalogul oficial al castanilor comestibili. Ajunge la maturitate după 15 octomrbie, având fructe mari cu gust dulce și aromat. Pomul este de vigoare mare.
Cultivarea castanului comestibil
Castanii sunt cunoscuți pentru longevitatea lor, putând să porducă fructe timp de aproximativ 1000 de ani. Intră pe rod în primii 2-3 ani de la plantare și cresc viguros. Sunt foarte rezistenți la ger, însă nu și la secetă.
În primii ani de viață, 6-7 ani sau 10-12 ani în funcție de felul în care au fost înmulțiți, castanii preferă locurile semi-umbroase. Totuși, după ce intră pe rod, castanii iubesc lumina.
Cea mai bună perioadă pentru a planta un castan este toamna.
Înainte de a planta pomul, terenul trebuie pregătit și curățat de resturi vegetale ca mai apoi să aplicăm un fertilizant. Pentru ca acesta să fie bine integrat în sol, este indicat să arăm pământul la o adâncime de 30 sau 35 de cm.
Puieții de castan trebuie să fie plantați la aproximativ 8 metri distanță unii de ceilalți și la 9 metri distanță între rânduri.
Cum trebuie îngrijit un castan
În general, castanii sunt destul de rezistenți. În ceea ce privește îngrijirea lor, un pas foarte important este fasonarea rădăcinilor, adică scurtarea lor. Acestea trebuie scurtate cu 22 centimentri aproximativ. După aceeea urmează procesul de mocirlire, adică acoperirea rădăcinilor cu un amestec din balegă, apă și pământ galben.
Chiar dacă acest pom este destul de rezistent, trebuie să fim foarte atenți la diferiți dăunători, în special la cicade, viespea castanului și molia minieră. În momentul în care observăm deteriorări ale castanului, trebuie aplicate imediat tratamente fitosanitare.
Un alt factor important în îngrijirea unui castan comestibil este tăierea. Totuși, castanul are o coroană care e bine aerisită, așadar acest proces va lua mai puțin timp în comparație cu alți pomi.
Ramurile bătrâne vor fi mereu îndepărtate pentru ca altele tinere să crească.
După cum am prezentat mai sus, castanii nu sunt foarte dificil de plantat și întreținut. Totuși, dacă nu sunteți siguri legat de anumiți factori care ar putea îngreuna creșterea lor, puteți consulta oricând site-uri specializate sau pomicultori cu experiență. Aceștia vă vor putea oferi sfaturi utile care vă vor scăpa de griji.