Ciupercile de toate felurile au ajuns să facă parte din dieta noastră de zi cu zi, fiind niște alimente bogate în fier și proteine. De cele mai multe ori găsim ciuperci în supermarket-uri, dar nu sunt mereu proaspete. Așadar, poate ți-ai dori să le ai la dispoziție de fiecare dată când îți dorești. În cazul acesta, o cultură mică, în propria casă, ar fi o soluție ideală. Îți vom arăta, așadar, de ce anume ai nevoie pentru cultivarea ciupercilor în beciuri.
Cultivarea ciupercilor în beciuri
Printre cele mai gustoase soiuri de ciuperci se numără Pleurotus. Aceste ciuperci sunt ideal de consumat atunci când când sunt proaspete. Un mod interesant prin care poți să cultivi ciupercile Pleurotus este prin utilizarea unor saci cu rumeguș.
Pentru a avea rezultatele pe care ți le dorești, vei avea nevoie de rumeguș din lemn de esență tare: stejar, frasin, arțar, nuc, fag etc. Acesta nu trebuie să conțină nici frunze, nici scoarță. Rumegușul îți oferă avantajul de a putea crește ciupercile pe verticală, într-un loc mic, fără a exista ricuri de contaminare. De asemenea, recolta va fi constantă.
Opărește rumegușul cu apă fierbinte și lasă lichidul să se scurgă. Într-un sac de plastic vei așeza rumegușul peste ccare adaugi miceliu. Pune sacul într-un loc în cre temperatura să nu depășească 25 de grade Celsius. Pentru a menține umiditatea, va trebui să stropești sacul cu apă.
Vei face mai apoi mici secțiuni în pereții sacului, dar și în partea inferioară a acestuia. Prin aceste tăieturi vor crește ciupercile. Vei avea ciuperci în aproximativ 10 zile, însă nu uita să aerisești locul în care le-ai pus, să menții umiditatea sacilor și să îi expui din când în când la puțină lumină.
Cum mai poți cultiva ciupercile
Există mai multe moduri prin care poți să crești diferite soiuri de ciuperci în pivniță sau în beci. Poți să le crești fie în bidoane de plastic de 5 litri, cu fân, fie în borcane mari de sticlă, cu peleți din paie de grâu sau rapiță și grâne sterilizate.
Vei avea nevoie de miceliu, un săculeț de grâne sterilizate și aproximativ 4-5 kilograme de peleți din paie. Peleții vor fi amestecați cu apă fierbinte și lăsați aproximativ 16-18 ore la pasteurizat. În săculețul sau borcanul cu grâne, cu ajutorul unei siringi, vei înțepa sacul și vei pune 5-10 ml de miceliu. Vei lăsa mai apoi miceliul să se înmulțească, apoi îl vei amesteca împreună cu peleții.
Vei pune mai apoi amestecul într-un borcan mare și îi vei pune un capac găurit. În orificiul din capac va trebui să pui puțină vată, care să joace rolul de filtru. După câteva zile, vei avea o cultură bogată de ciuperci.
Dacă vrei să vezi toti pașii acestui mod de cultivare, te invităm să urmărești acest videoclip.
Cultivarea ciupercilor în beciuri
Dacă nu ești sigur care sunt lucrurile esențiale care să îți asigure o cultivare facilă a ciupercilor, pe lângă umiditate și temperatură, mai sunt câțiva factori importanți.
În primul rând, e important ca pereții și tavanul beciului să fie din beton, iar podeaua să fie ori cimentată, ori din beton. Pentru a proteja cultura de dăunători, dă pereții cu var.
În al doilea rând, asigură culturii tale de ciuperci ventilația necesară și acoper-o cu o plasă deasă.
Dacă ai un beci cu un tavan ceva mai înalt, construiește spațiul pentru cultivarea ciurpercilor pe toată înălțimea beciului. În felul acesta vei putea profita de toată suprafața utilă a subsolului casei.
surse: cumsa.ro, ecology.md
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îl distribui și prietenilor tăi. Poate vor și ei să se apuce de cultivarea ciupercilor.