Daca vreti o gradina pe care sa o cultivati din pasiune si fara a mai purta grija diferitelor sarcini pe care le implica aceasta activitate, atunci cultivarea legumelor cu capul in jos este o optiune care trebuie luata in seama. Vom vedea in cele ce urmeaza care sunt avantajele acestui tip de gradinarit neobisnuit care se preteaza si celor care locuiesc la bloc.
In primul rand, cultivarea legumelor cu capul in jos este o metoda pe care chiar si cei care cresc plante pe balcon o pot folosi pentru ca implica economisire de spatiu. In al doilea rand, evitati, cum spuneam mai sus, o serie de sarcini obositoare, precum plivitul buruienilor si instalarea de elemente de suport pentru acele plante care se dezvolta in inlatime si au nevoie de ele. Legumele cresc la nivelul capului astfel incat nu veti mai fi nevoiti sa va aplecati pentru a le supraveghea si ingriji. De asemenea, expertii spun ca acest tip de gradinarit reduce si riscul intrarii in contact cu daunatorii si bolilor cu originea in sol, plantele dezvoltandu-se mult mai viguros.
Cultivarea legumelor cu capul in jos – gradinarit eficient
Iata cateva instructiuni pentru cultivarea legumelor cu capul in jos, preluate de pe site-ul specializat Gardeningknowhow.com Cele mai potrivite legume pentru acest tip de cultura sunt rosiile si castravetii, dar va puteti incerca mana si cu vinete, ardei grasi sau plante aromatice. Pentru inceput, aveti nevoie de recipiente destul de voluminoase, precum galetile, pe care sa le gauriti pe fund, cu un diametru de cel mult 5 cm pentru galeti, dar mai mic pentru ghivece. Asigurati-va ca aceste recipiente pot fi suspendate, fie in gradina, fie pe balcon.
Pentru ca planta va avea nevoie de suport inainte sa se dezvolte si sa devina mai viguroasa, asezati pe fundul recipientului o bucata de ziar sau hartie de filtru. Metoda impiedica si pamantul sa se scurga odata cu udarea plantei. Introduceti apoi planta/lastarul cu capul in jos prin gaura facuta in recipient si hartia de suport, dupa care turnati pamant, ideal amestecat cu ceva ingrasamant organic, tasandu-l usor. Nu umpleti integral recipientul cu pamant, ci lasati o margine de cativa centimetri deasupra.
Daca vreti un spatiu, sa zicem, multi-functional, atunci plantati cateva flori sau ierburi aromatice in partea superioara a ghiveciului astfel incat sa profitati la maxim de acest recipient. Aceste ultime plante trebuie sa aiba insa radacini mici pentru a nu deranja dezvoltarea legumei din partea inferioara si sa se plieze pe acelasi necesar de apa.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: