Am vazut recent un scurt instructaj pentru cresterea morcovilor pe balcon, in diferite recipiente pe care le avem la indemana. Astazi discutam despre cultivarea rosiilor in ghiveci astfel incat, in ciuda spatiului mic, sa ne bucuram de o mini-recolta care sa ne ofere satisfactia propriei munci. Iata mai multe detalii in cele ce urmeaza, preluate de pe site-ul Wikihow.com
Este imporant de stiut, inca de la bun inceput, ca rosiile au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. In consecinta, alegeti ghivece voluminoase, ideal de cel putin 60 de litri, cu o adancime de 46 cm. In caz contrar, planta nu va creste ca la carte, iar recolta va fi pe masura. Pentru ca e nevoie de un volum mare, alegeti un ghiveci din plastic pe care sa il manevrati apoi cu usurinta, unul din ceramica fiind destul de greu. De asemenea, vasul in care veti creste rosii ar trebui sa aiba mai multe gauri de scurgere, nu doar una singura. Curatati-l si chiar spalati-l inainte de a-l folosi.
Sub nicio forma sa nu folositi pamant prelevat din gradina pentru rosiile cultivate in ghivece, intrucat acesta poate contine bacterii periculoase care vor pune in pericol sanatatea plantelor. In schimb, folositi pamant cumparat din magazinele de specialitate. Un amestec de compost si faina de oase reprezinta un adaos binevenit la pamantul de flori achizitionat din comert. Evitati ingrasamantul sub forma de balegar atunci cand cultivi legume la ghiveci. Este posibil ca fertilizantul de acest tip sa fie prea puternic, iar rosiile sa aiba de suferit.
Cultivarea rosiilor in ghiveci – apa si soare
Pentru a spori drenajul, asezati ghiveciul pe prundis presarat in farfuria de dedesupt. Daca sunt prea multe gauri, puteti aseza o bucata de plasa pe fundul ghiveciului pentru a impedica pamantul sa se scurga odata cu apa. Umpleti circa o treime din ghiveci cu pamant (intre 15 si 20 de cm in ghiveciul cu o adancime de 46 de cm). Asezati cu grija rasadul in ghiveci, apoi acoperiti-i tulpina cu pamant pana cand jumatate din tulpina este acoperita.
Udati bine lastarul, pana and apa incepe sa se scurga pe dedesupt. Asezati planta la lumina astfel incat sa fie expusa soarelui cel putin sase ore pe zi, dar feriti-o de temperaturile prea ridicate din mizeul verii. Pe masura ce planta creste, adaugati pamant la tulpina si atasati-i si elemente de suport. Udati in mod constant astfel incat pamantul sa se mentina umed, fara sa exagerati insa. Pe vreme caniculara, udati o data pe zi si tineti departe daunatorii. Folositi pesticide recomandate pentru a-i alunga daca este cazul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: