
Ardeiul de toate tipurile este deosebit de frecvent folosit in bucataria autohtona, care ar fi de neconceput fara ciorba cu ardei iute, ardei copt, gogosari murati si tot felul de mancaruri gatite carora ardeiul le da o savoare anume. In plus, ardeiul este bogat in vitamina C, vitamina E, antioxidanti si fibre. Aveti asadar suficiente motive sa alocati o suprafata din gradina culturii diverselor tipuri de ardei, care va avea si un aspect frumos. Iata cum sa va ocupati de cultivarea unei gradinite de ardei.
Cele patru tipuri de ardei se cultiva bine dupa lucerna, trifoi, mazare, fasole, dar se pot cultiva si dupa radacinoase (sfecla, telina), bulboase (ceapa, usturoi) si bostanoase.
Pe terenul respectiv, toamna, o data la 2 ani, se aplica gunoi de grajd 4 – 5 kg/m2. Apoi se sapa cu cazmaua la 20 – 25 cm. Primavara, inainte de plantare, are loc prelucrarea terenului, manual cu grebla si sapa sau cu motosapa.
Cand si cum se planteaza ardeii
Rasadurile de ardei se planteaza chiar in aceasta perioada, intre 25 aprilie si 20 mai. Practic, decideti cand sa faceti plantarea in functie de vreme, pentru ca solul trebuie sa ajunga la o temperatura de 15 grade pentru cultura de ardei. Rasadul trebuie sa fie viguros si sa aiba un mugur florifer.
Sunt mai multe scheme de plantare. Pe stratul inaltat se planteaza doua randuri la 70 cm. Intre plante pe rand distantele difera in functie de varietatea de ardei: la ardeiul gras se lasa 15 – 20 cm, la ardeiul gogosar – 20 – 25 cm, la capia – 15 cm, iar la ardeiul iute – 10 cm.
Cultivarea unei gradinite de ardei. Ingrijire
La 4 – 5 zile de la plantare se face completarea golurilor si se sapa straturile, putandu-se face si un usor musuroit.
Udarea se face dupa plantare pentru asigurarea prinderii. Dupa aceea nu se mai uda circa 2 saptamani pentru a favoriza o inradacinare mai profunda. Apoi, pana rodesc, se uda la interval de 7 – 10 zile, dar se va evita pe cat posibil udarea in timpul infloririi masive. In timpul aparitiei masive a fructelor, cand plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apa, udarile se fac mai des, la intervale de 5 – 6 zile.
Pe suprafetele mici se poate face copilitul (indepartarea lastarilor de sub frunzele principale) si carnirea (indepartarea varfului) plantelor, in scopul obtinerii unor fructe mai mari si care se coc mai repede.
Cultivarea unei gradinite de ardei. Recoltarea
La ardeiul gras recoltarea poate incepe in prima decada a lunii iulie si continua pana in prima decada a lunii octombrie. La capia si gogosar recoltarea incepe in a doua decada a lunii august si continua pana la caderea brumelor.
Recoltarea se face manual, preferabil prin taierea coditei.
Cititi AICI si cum puteti combate daunatorii din gradina de legume cu solutii naturale.
Surse: agro-tv.ro, dmurariu.eu
Surse foto: gradinadeacasa2.com, trilulilu.ro, dingradinaluiardei.ro, bucataras.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: