Castravetele amar (Momordica charantia) este o planta de origine tropicala, din familia curcubitaceelor, intalnită in Asia de Sud-Est si Africa si cultivata pentru fructul sau comestibil, care este extrem de amar, dar foarte bogat in antioxidanti si nutrienti. Este cunoscuta si ca „insulina verde”, continand peptide asemanatoare molecular insulinei, alcaloizi si glicozide care actioneaza impreuna pentru a micsora nivelul zaharului din sange. Popularitatea de care se bucura de ceva vreme a facut sa fie studiata si la Statiunea pentru Legumicultura de la Buzau, unde s-au obtinut nu mai putin de cinci soiuri adaptate conditiilor din Romania. Iata ce spun cercetatorii despre cultura de castravete amar.
„Este o planta pe care o avem in studiu incepand cu anul 1992. In timp am obtinut mai multe soiuri, avem cinci soiuri obtinute dintre care unul a fost omologat si brevetat sub denumirea de Rodeo. Acesta produce rasaduri si seminte, l-am extins in piata, iar solicitarile au inceput sa creasca de la an la an”, a declarat pentru agrointel.ro cercetatorul Costel Vinatoru de la statiunea din Buzau.
Cultura de castravete amar. Caracteristicile legumei
Rodeo, soiul de castravete amar obtinut de cercetatorii buzoieni si brevetat in 2014, are cateva calitati aparte, care il fac foarte apreciat de catre cultivatorii romani.
Fructul imatur este verde albicios, aproape de alb, iar fructul matur se transforma in galben portocaliu. Pulpa este moale, iar in interior sunt semintele ca niste bomboane, acoperite intr-un aril rosu gelatinos si foarte dulce. Cand ajunge la maturitatea, fructul crapa si arunca semintele in jurul plantei. Acestea imediat atrag insectele, mai ales furnicile, care le ransporta mai departe, astfel ca anul viitor apar plante noi pe langa locul culturii initiale.
Beneficii pentru sanatate
Costel Vinatoru este increzator in viitorul culturii de castravete amar in Romania, in ciuda faptului ca Momordica charantia este inca privita ca o planta exotica. Scade foarte mult glicemia si ii ajuta astfel pe bolnavii de diabet, in special pe cei care nu au ajuns la stadiul de insulin. Scade si colesterolul, ajuta foarte mult ficatul si dreneaza fierea, printer alte beneficii.
Singura piedica in cucerirea pietei ramane gustul aparte al castravetelui. „Este greu de acceptat de romani pentru ca fructul este usor amarui, chiar foarte amar in stadiul de verde, iar cand devine portocaliu are un gust dulce-amar. Noi, romanii, mancam foarte dulce, sarat, dar foarte putin amar”, mai spune cercetatorul.
Pe de alta parte, parfumul degajat de flori rivalizeaza cu cele mai fine si scumpe parfumuri din lume.
Cultura de castravete amar. Exploatare usoara
Momordica charantia reuseste sa ofere un randament foarte bun chiar si pe suprafetele mici, ea fiind preferata de fermierii care au in exploatare fie solarii de tip hobby, fie gradini sau spatii limitate. Productia ce ce poate obtine de la o singura planta de Momordica charantia ajunge la 20 de kilograme.
Produce ceva mai tarziu decat castravetele classic – la sfarsitul lunii iunie in spatii protejate si la sfarsitul lunii iulie in camp sau gradina.
Este o planta care rezista foarte bine la conditiile extreme de mediu si se apara singura de daunatori, astfel ca poate fi cultivata cu succes in sistem ecologic.
Sursa: agrointel.ro
Surse foto: agrointel.ro, gradina-de-vis.shopmania.biz
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: