Fructele zemoase si aromate de zmeura nu trebuie sa lipseasca din gradina vreunui gospodar. Este o cultura deloc pretentioasa, care va va rasplati din plin toata luna iulie. Iata ce trebuie sa stiti despre cultura de zmeura in gradina.
Aveti grija de unde achizitionati butasii, pentru ca exista pe piata mult material saditor neaclimatizat. Alegeti soiul pe care il plantati in functie de conditiile climatice din zona dumneavoastra, deoarece niciodata nordul tarii nu se va compara climatic cu sudul.
Trebuie sa stiti din start ca soiurile cu inflorire mai tarzie sunt recomandate pentru zone racoroase, iar soiurile timpurii sunt recomandate pentru zonele mai calduroase.
Cultura de zmeura in gradina. Plantare
Plantati in zonele cat mai expuse la lumina, evitati-le pe cele umbroase. Zmeura este o planta iubitoare de soare care prefera zonele cu lumina directa. Se adapteaza usor si la frig sau la anotimpurile ploioase.
Plantati zmeura toamna, dupa sfarsitul lunii septembrie, cand solul are multa apa si minerale. Aceasta perioada asigura refacerea sistemului radicular si pornirea in vegetatie primavara devreme.
Arati terenul cat mai adanc si discuiti, dar nu plantati zmeura la o adancime mai mare de 20 cm, deoarece riscul sa nu mai iasa la primavara este foarte mare.
Planta se asaza cu radacina rasfirata, care se acopera apoi cu pamant, iar solul se taseaza usor in jurul plantei.
Distanta pe rand intre plante trebuie sa fie de 40-50 cm.
Cultura de zmeura in gradina. Ingrijiri
Dupa plantarea de toamna, zmeura nu are nevoie de ingrijiri speciale. Frunzele uscate si buruienile nu se indeparteaza, pentru ca ele protejeaza planta.
Se asteapta „trezirea la viata” primavara si atunci trebuie sapata si stropita preventiv impotriva bolilor si a daunatorilor, dar in anul I nu e cazul.
Sursa: agrointel.ro
Sursa foto: paginadeagricultura.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: