Romanii care au calatorit in Italia au fost principala sursa de raspandire a virusului SARS-COV-2 in tara noastra, arata prima analiza documentata pe acesta tema. A fost realizata de profesori de la Universitatea Bucuresti si de la Universitatile din Konstanz (Germania) si Maribor (Slovenia).
Studiul a analizat primele 147 de cazuri confirmate de COVID-19 la nivelul Romaniei: 46% femei cu o varsta medie de 43 de ani, iar 53% barbati cu o varsta medie de 41 de ani. Dintre acestea, 88 sunt importate: cele mai multe din Italia (64), 5 din Marea Britanie, cate 4 din Israel si Germania, cate 2 din Austria, Belgia si Franta, si cate unul din Norvegia, Polonia, Spania, Emiratele Arabe Unite si Statele Unite ale Americii.
Rezultatele analizei evidentiaza faptul ca intoarcerea romanilor din Italia a condus la emergenta unor retele locale de transmitere inter-umana cu un numar limitat de lanturi. Totodata, studiul asupra retelelor de transmitere a indicat ca, in stadiul incipient de dezvoltare, raspandirea COVID-19 nu a fost una uniforma, ci una mai degraba centralizata. Cel mai frecvent mod de transmitere a virusului in cadrul primelor retele inter-umane a fost prin infectii de natura nosocomiala. Acest lucru sugereaza o circulatie mai degraba locala si limitata geografic.
Cea mai mare rata de raspandire, la mijlocul lui martie
Importurile de cazuri multiple independente in judetele Romaniei reprezinta principala cauza care a favorizat raspandirea COVID-19 in Romania, iar perioada 15-19 martie 2020 a fost identificata ca fiind caracterizata de cea mai mare rata de raspandire a virusului in retelele analizate, numarul persoanelor infectate in aceasta perioada reprezentand 45% din total.
Publicata in jurnalul Academiei Regale Britanice de Stiinte (Royal Society Open Science) miercuri, 22 iulie 2020, cercetarea a fost realizata de Marian-Gabriel Hancean, cadru didactic la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti si coordonator al grupului de cercetare a grafurilor si retelelor sociale – Graphnets, impreuna cu Matjaž Perc, cadru didactic la Universitatea din Maribor, Slovenia si cu Jürgen Lerner, cadru didactic la Universitatea din Konstanz, Germania.
Studiul integral poate fi consultat AICI.
Record negativ de imbolnaviri
Pana astazi, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).144.429 de pacienti au fost declarati vindecati. In urma testelor efectuate la nivel national, fata de ultima raportare, au fost inregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
De la debutul pandemiei, 6.245 de persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 au decedat. Dintre acestea, 5 decese au fost inregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 de ani, 22 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 25 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 24 decese la categoria de peste 80 de ani.
81 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.
Cititi si: Cum poate fi oprita pandemia de coronavirus
Cititi si: China anunta un vaccin contra coronaviruslui si face public si pretul