Peletii reprezinta o optiune demna de luat in considerare datorita puterii mai mari de ardere decat cea a lemnului, densitatea mare si costurile de transport reduse. Toate aceste aspecte ofera o mai mare eficienta unei centrale pe peleti, si un atu in alegerea acesteia pentru incalzirea locuintei. Insa, alegerea unei centrale pe peleti nu este deloc usoara, astfel ca iti vom oferi cateva sfaturi pentru a-ti usura sarcina.
Cum calculez puterea necesara pentru o centrala pe peleti?
Primul criteriu in alegerea unei centrale termice, fie ca vorbim despre o centrala pe peleti, lemne, gaz sau centrala electrica este puterea, respectiv dimensionarea acesteia in functie de necesar. In ceea ce priveste centrala pe peleti, dimensionarea acesteia se realizeaza de specialisti, avand in vedere o serie de considerente precum:
– tipul de instalatie- incalzire prin pardoseala, incalzire clasica cu calorifere, ventiloconvectoare, tuburi radiante etc.
– specificul locuintei deservite de centrala pe peleti- volumul aerului ce trebuie incalzit, tipul si gradul de izolatie, suprafata acesteia etc
– zona geografica in care este amplasata locuinta- din prisma temeperaturilor uzuale din sezonul rece.
Astfel, in functie de acesti factori se va alege un model de centrala pe peleti care sa asigure necesarul termic al locuintei si conforul locatarilor, inclusiv functionarea boilerului atunci cand acesta exista si este alimentat de centrala in sezonul rece.
Existenta unei camere tehnice pentru amplasarea unei centrale pe peleti
Spre deosebire de centralele pe lemne pentru care existenta unei camere tehnice este obligatorie, in cazul centralelor pe peleti aceasta obligativitate dispare, astfel ca poti alege un model de centrala pe peleti adaptata spatiului existent. In situatia in care nu ai o camera tehnica dedicata sau aceasta este de dimensiuni foarte mici, poti opta pentru un model de centrala pe peleti cu componentele hidraulice integrate, care pot fi instalate in spatii de mici dimensiuni si sunt autorizate a fi montate si in interiorul casei, spre exemplu pe holuri, insa acest tip de centrale pe peleti au o autonomie mai mica. In situatia in care nu vrei sa faci un astfel de compromis, ai la dispozitie centrale pe peleti de exterior.
Ce tip de evacuare este mai bun pentru centralele pe peleti?
Din punctul de vedere al evacuarii, centralele pe peleti se impart in doua categorii:
– cu tiraj natural. In cazul unei astfel de centrale pe peleti, cosul de fum este obligatoriu si trebuie sa fie bine dimensionat pentru a oferi eficienta maxima. Centralele pe peleti cu tiraj natral au avantajul unei contructii mai simple si a unei mai bune fiabilitati.
– cu tiraj fortat. Centralele pe peleti cu tiraj fortat pot functiona cu o tubulatura simpla, insa nu este recomandata eliminarea cosului de fum. In schimb, acestea sunt concepute pentru a regla in mod automat arderile si circulatia gazelor arse, oferind, astfel, mai multa eficienta centralei. O centrala pe peleti, in afara randamentului crescut, va oferi si un plus de confort locatarilor.
Centrale pe peleti cu kit hidraulic inclus sau individual?
Pe piata exista modele de centrale pe peleti ce au kitul hidraulic, respectiv pompa, vasul de expansiune, supapele de supra presiune, aerisitorul robinetul de golire etc, incluse si centrale pentru care aceste elemente sunt instalate separat. Atunci cand vrei sa achizitionezi o centrala pe peleti, optezi in acest sens in functie de spatiul disponibil. Centralele cu kit hidraulic incorporat sunt mai compacte si ocupa mai putin spatiu, fiind o alegere buna pentru situatiile in care nu ai o camera tehnica dedicata. In schimb, cetralele pe peleti ce nu au kitul hidraulic inclus au o capacitate mai mare a buncarului de peleti si a vasului de expansiune. Un alt avantaj al centralelor pe peleti cu kit hidraulic inclus este costul aferent montajului, care este mai scazut, precum si cel de achizitie a ansamblului.
Ce tip de arzator trebuie sa aiba centrala pe peleti?
Centralele pe peleti pot fi prevazute cu arzator normal sau arzator cu autocuratare. Acesta este foarte important deoarece influenteaza in mod direct aprinderea si eficienta centralei. Desi centralele pe peleti cu arzator cu autocuratare sunt mai scumpe, in cazul in care bugetul va permite aceasta reprezinta alegerea optima deoarece evacueaza periodic cenusa din arzator in cenusar si ofera un confort suplimentar in exploatare si o combustie mai buna. Acumularea de cenusa poate determina stingerea necontrolata a focului sau poate impiedica reaprinderea, iar la centralele fara autocuratare acest proces trebuie realizat o data la 2 zile.
Alegerea unei centrale pe peleti este indicat a fi realizata impreuna cu un specialist, care sa poata oferi toate detaliile tehnice necesare, sa faca sugestii cu privire la adaptarea centralei la spatiul pe care urmeaza sa il deserveasca si la conditiile de instalare. bobcomprest.ro pune la dispozitia clientilor o echipa de profesionisti ce poate oferi consultanta de specialitate si produse de calitate pentru instalatia de climatizare, inclusiv pentru centrale pe peleti.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: