O pana de curent va poate provoca neplaceri destul de mari, mai ales daca vine iarna si intrerupe functionarea centralei termice. Un generator care sa asigure continuitatea functionarii tuturor aparatelor atunci cand inregistrati caderi frecvente de tensiune v-ar scuti de multa bataie de cap. In plus, un generator poate fi foarte util pentru a efectua comod tot felul de lucrari in exterior. Iata cum sa alegeti generatorul potrivit pentru casa dumneavoastra.
Scopul
E firesc sa va intrebati prima data pentru ce cumparati generatorul: pentru a alimenta circuitul electric al unei case in care locuiti temporar, fie ca plan de rezerva in eventualitatea unei caderi de tensiune. In functie de scopul utilizarii generatorului, veti determina puterea si combustibilul folosit.
Este totodata indicat sa faceti o lista cu consumatorii pe care ii va alimenta, pentru a determina mai bine puterea necesara si tipul de tensiune (monofazat sau trifazat).
Daca petreceti doar vacantele sau o perioada scurta din an intr-o locuinta mai izolata, aveti nevoie de un generator de mare putere, facut sa lucreze aproape non-stop. Cea mai recomandata e solutia unui generator de curent diesel, avand un motor pe motorina cu 3000 rpm sau cel putin 1500 rpm.
Daca aveti nevoie de o sursa alternativa de energie, pentru siguranta in cazul in care apare o cadere de tensiune, va trebuie un model cu putere mai mica, cu motor alimentat cu benzina, care sa functioneze 8 – 10 ore zilnic.
Punerea in functiune
In ceea ce priveste pornirea generatorului, aveti trei optiuni dintre care puteti alege: la sfoara, la cheie sau automat, avand in vedere ce experienta aveti si confortul pe care il doriti.
Constructia
In functie de amplasarea lui sau locurile in care il veti folosi, daca este un generator portabil, trebuie sa aveti in vederea protejarea adecvata a generatorului.
La modelele portabile, pe benzina, se interzice utilizarea in conditii de ploaie sau ninsoare, fara protectie adecvata.
Piesele alimentate cu motorina pot fi configurate in doua moduri: cu cadru de metal sau cu carcasa pentru insonorizare. Prima varianta nu este protejata de intemperii si nici nu are atenuare a sunetului produs, dar se vinde mai ieftin. Cea de-a doua e bine izolata, putandu-se plasa in exterior si nici nu face atat de mult zgomot, drept pentru care este si sugerata ca fiind utila in zonele rezidentiale.
Intr-un articol viitor, vom vorbi despre utilitatea unei motopompe si despre cele mai bune variante pentru a o alege.
Surse: clovis.ro, concept-casa.ro, dianamihaila.ro
Sursa foto: biggsandstratton.com