Acest articol, realizat in colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro, este inclus în serialul casepractice.ro Piatra de temelie, o campanie în care prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si idei indraznete de locuinte si de amenajari interioare si exterioare.
Opinia generalizata ca toti constructorii sunt neseriosi nu este deloc fundamentata, a subliniat de la bun inceput Laurentiu Ionescu. „Asa cum sunt facute legile acum nu se mai poate construi in regie proprie. Ceea ce il determina pe client sa invete sa aleaga un constructor. Sunt multi factori care trebuie luati in calcul in acest caz, atat din punct de vedere profesional si economic. Cand discutam despre case private, sunt putini constructori cu adevarat profesionisti pentru acest segment de locuinte mici. Ati vazut reverberatiile din piata cum ca toti constructorii sunt neseriosi…nu toti constructorii sunt insa neseriosi, ci poate ca si clientii sunt un pic neinspirati atunci cand fac niste alegeri, de aici si problemele ulterioare. Constructorii mari care fac tot felul de lucrari nu se ocupa insa de casele mici si din acest motiv poate este un pic mai greu sa gasesti pe unul care sa se ocupe serios de astfel de structuri”, a explicat el.
Experienta este principalul argument pe care un beneficiar trebuie sa il ia in calcul cand cauta un constructor, a adaugat acesta. „Orice lucrare reusita implica experienta. Trebuie sa existe cel putin un diriginte de santier si un sef de santier care sa coordoneze lucrarile. Fara acesti doi oameni, nici din punct de vedere legal, nici tehnic, lucrurile nu vor fi OK. Trebuie gasit cineva care sa puna cap la cap lucrurile pe care le fac mai multe echipe. Pentru ca ridicarea unei case include si instalatii, tamplarie, invelitori, izolatie etc. In momentul in care vorbim despre un antreprenor general, vorbim despre cineva care cordoneaza toate aceste specialitati pe un singur santier”, a mai precizat el.
„Alegerea constructorului potrivit inseamna calitate garanta. Eu, de exemplu, pot arata niste lucrari pe care le-am construit. Inainte de a incepe o lucrare cu un client, il trimit sa vada ca lucrarea a fost realizata conform asteptarilor si poate discuta si cu proprietarii respectivi care au un feedback total. Financiar decide clientul singur pentru ca stie cati bani are sau cat se asteapta el sa fie costul final. Un constructor cu experienta stie insa foarte bine sa anticipeze aceste costuri, poate face un pret destul de precis, cu o marja de +/- 1 %, cu foarte mici exceptii”, a conchis Laurentiu Ionescu.
Mergeti pe mana specialistilor pentru fiecare etapa a lucrarii
Din perspectiva lui Bogdan Patras, „nu trebuie ales un constructor dupa criteriul pretului pentru ca nu reflecta tot timpul capacitatea acestuia de a face o lucrare foarte buna.” „Am intalnit si constructori care au dat preturi foarte mici, au facut o treaba jalnica si astfel beneficiarii au avut costuri foarte mari in final. Sau constructori care au cerut foarte mult si nu si-au facut treaba bine, conform acestei sume”, ne-a declarat acesta.
„Trebuie vazuta si experienta constructorului, ce anume a lucrat. Daca se poate, un client, inainte de a semna un contract cu un constructor, ar fi bine sa vada ce lucrari anterioare a facut si eventual sa si discute cu fostii beneficiari. Apoi, fiecare etapa a constructiei sa se faca cu un constructor specializat. Deci, partea de structura sa se faca cu un constructor specializat in structuri, finisajele cu un astfel de constructor, invelitorile, fie ca vorbim de terasa fie de invelitori tip sarpanta, sa fie responsabilitatea tot a unui constructor specializat. Pentru ca sunt multi constructori care au foarte multi angajati care nu sunt insa specializati pe acest gen de lucrari si iau oameni buni la toate, care nu fac treaba specializata”, a adaugat acesta.
Pentru ca banii sunt un element central al acestui proces, Bogdan patras are un sfat si in aceasta privinta. „Daca se poate, plata sa se efectueze cat mai etapizat, adica sa nu se ajunga sa se dea prea multi bani in avans”, a sintetizat acesta.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe