Placile de gresie reprezinta cea mai comoda solutie pentru acoperirea podelelor din baie si bucatarie, dar si din holuri, multi folosindu-le si in camere. Nu in ultimul rand, gresia poate fi folosita cu succes si pentru placarea unei terase sau a unui balcon. Placile de gresie sunt rezistente, se curata usor si sunt disponibile intr-o gama larga de dimensiuni, culori si texturi, putand si imita piatra naturala sau lemnul. Inainte de considerentele de ordin estetic insa, atunci cand ne alegem gresia pentru un anumit spatiu trebuie sa vedem in primul rand ce proprietati sunt cerute de spatiul respectiv. Iata cum alegem o gresie pe care nu se aluneca sau una care nu se zgarie usor.
Daca pentru exterior se recomanda un anumit tip de gresie, care sa reziste la socurile termice, oriunde am pune gresie in interior, sunt trei indicatori demni de luat in seama: rezistenta la trecere, rezistenta la zgarieturi si rezistenta la alunecare.
1. Rezistenta la trecere
Norma europeana PEI este cea care defineste rezistenta la abraziune si determina clasa de trecere. In functie de destinatia la interior, bucatile de gresie sunt clasate in 4 clase:
PEI II: pentru zone cu clasa de trecere moderata (camera)
PEI III: pentru zone cu clasa de trecere normala, intrebuintare medie sau frecventa
PEI IV: pentru zone cu clasa de trecere ridicata (rezistenta buna pentru toate camerele, inclusiv pentru bucatarie)
PEI V: pentru zone cu clasa intensiva (restaurante, cladiri birouri, zone comerciale etc.)
2. Rezistenta la zgarieturi
Daca planificati sa puneti gresie in camera copilului sau in bucatarie, rezistenta la zgarieturi este un aspect foarte important pe care trebuie sa il aveti in vedere. Conform scarii MOHS de clasificare dupa rezistenta la zgarieturi, exista urmatoarele niveluri:
MOHS 1 – 4 : rezistenta scazuta
MOHS 5 – 6 : rezistenta normala
MOHS 7 – 8 : rezistenta buna
MOHS 9 – 10 : rezistenta sporita
3. Cum alegem o gresie pe care nu se aluneca?
Cand discutam despre rezistenta la alunecare ne intereseaza sa nu alunecam atunci cand mergem cu picioarele goale, ca de exemplu in baie, si atunci cand avem incaltaminte.
a. picioare goale
A : aderenta medie
B : aderenta ridicata
C : aderenta sporita
b. cu incaltaminte
R9: aderenta normala
R10: aderenta buna
R 11: aderenta foarte buna
R12 et R13: aderenta excelenta
Sursa: facem-facem.ro
Sursa foto: youtube.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: