Un leagan revigoreaza orice spatiu in aer liber, de la curte, la terasa, si poate oferi clipe de relaxare tuturor membrilor familiei in orice moment al zilei. Producatorii de mobilier pentru gradina ne ofera zeci de culori, forme si materiale dintre care sa alegem. Pentru a decora un spatiu rustic, putem opta in favoarea balansoarului clasic, din lemn masiv, iar pentru o veranda moderna putem alege o piesa cu design avangardist. Dar iata cum alegem un balansoar de gradina pentru a fi cat mai confortabil si rezistent.
Este foarte important sa identifici nevoile tale si ale celorlalti membri ai familiei, astfel incat sa poti alege cel mai bun leagan de gradina pentru voi. Iti doresti un balansoar confortabil in care sa stai linistit atunci cand citesti o carte, vrei un balansoar leagan pentru copilul tau sau ai nevoie de un balansoar de gradina simplu dar confortabil pentru ca invitatii tai sa se relaxeze atunci cand organizezi un gratar la tine? In functie de nevoile tale si ale familiei tale trebuie sa alegi modelul cel mai potrivit, care iti ofera cel mai bun confort si relaxare.
Cum alegi un balansoar de gradina. Formate
Balansoarul tip canapea
Balansoarul tip canapea este poate cel mai raspandit model de balansoar intalnit in curtile romanilor, si nu numai. In functie de marime, acesta poate sustine de la 2 pana la 4 persoane, de aceea este foarte potrivit pentru familiile numeroase sau pentru cei care au mereu invitati si au nevoie de o piesa de mobilier de gradina in plus.
Balasoar tip fotoliu sau balasoar tip scoica
Balansoarul tip fotoliu alaturi de balansoarul tip scoica sunt modele moderne, mai putin intalnite in curtile romanilor, deoarece la noi in tara au cunoscut o dezvoltare de putin timp. Acestea sunt cele mai potrivite pentru a va relaxa de unul singur la sfarsitul unei zile de munca.
Balansoarul tip fotoliu si balansoarul tip scoica sunt modele mai ergonomice, cu o mai buna sustinere a corpului si ofera un confort mult mai ridicat, dar se gasesc si la preturi mai ridicate.
Cum alegem un balansoar de gradina. Materiale
Cele mai bune materiale utilizate la fabricarea unui balansoar de gradina sunt cele care rezista in timp si la utilizari in mediul exterior. Materiale folosite trebuie sa fie tratate astfel incat sa nu se deterioreze de la apa sau caldura excesiva.
Ratanul sintetic
Ramane cel mai potrivit material pentru balansoarele de gradina si nu numai (mese si scaune de gradina, sezlong de gradina etc). Ratanul sintetic este un material cu un aspect placut, potrivit pentru exterior, rezistent la diferite conditii (umezeala, soare) si durabil. De asemenea, balansoarele din ratan sintetic au un pret mult mai avantajos comparativ cu balansoarele din lemn, ceea ce ii ofera un avantaj in plus.
Cum alegem un balansoar de gradina. Balansoarele din lemn
Sunt foarte apreciata datorita aspectului si rezistentei acestora, insa au un pret mai ridicat comparativ cu celelalte materiale. Balansoarele din lemn se potrivesc foarte bine in orice tip de gradina, indiferent ca este amenajata intr-un stil rustic sau modern.
Tipuri potrivite de lemn: frasin, brad, cedru, chiparos, arin, tec
Lemnul de cedru are o frumusete aparte, si o rezistenta naturala la putrefactie – cedrul nou are o nuanta rosiatica, iar odata cu trecerea timpului devine, treptat, maroniu-cenusiu.
Bradul reprezinta una dintre optiunile cele mai populare si accesibile ca pret, insa de-a lungul timpului dovedeste o durabilitate redusa.
Chiparosul este avantajos deoarece contine o substanta ce il protejeaza in mod natural de insecte.
Lemnul de arin, desi practic si rezistent, nu iese in evidenta ca textura si aspect, deci, cel mai adesea, va necesita vopsire.
Tipuri de lemn pe care este bine sa le eviti: plopul, lemnul netratat de rasinoase si anumite tipuri de stejar – pot putrezi daca sunt expuse la conditiile de mediu din exterior.
Cum alegem un balansoar de gradina. Balansoarele din materiale textile
Sunt avantajoase ca pret si usor de intretinut. De obicei balansoarele din materiale textile au structura din metal pentru o mai buna rezistenta. Avantajele balansoarelor din materiale textile este ca au preturi mult mai mici fata de celelalte modele si ca sunt usor de curatat.
Iata la ce ar trebui sa fii atent atunci cand alegi un astfel de balansoar:
1) Sezut si spatar – aceastea au o consecinta directa asupra a cat de confortabil este balansoarul. Unghiul dintre sezut si spatar trebuie sa fie acelasi ca cel al unui fotoliu obisnuit (in medie intre 90-115 grade), dar posibilitatea de a-l regla reprezinta un mare avantaj.
2) Siguranta – Balansoarele trebuie sa aiba o limita de siguranta pentru balansare, data in general de suporturi de plastic pozitionate sub picioarele din metal. In plus, verifica toate suruburile si piulitele si asigura-te ca au un capacel de protectie, pentru a evita zgarieturile, etc.
3) Acoperisul – Varianta optima o reprezinta balansoarele cu acoperis reglabil.
4) Pe langa acestea, te mai poti orienta dupa plasele de protectie anti-tantari (insecte). Prezenta acestora este cu siguranta un mare beneficiu.
Surse: superghid.ro, spatiulconstruit.ro, mobilanoua.wordpress.com
Surse foto: superghid.ro, decoist.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: