Am vazut deja care sunt criteriile de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un frigider. Sa aruncam acum si o privire la acele detalii care sunt relevante pentru alegerea unui congelator care sa se plieze atat pe nevoile noastre, cat si pe buget. Iata mai multe despre cum alegem un congelator, punctand aspectele esentiale ale acestui proces, pe alocuri similar cu cel mentionat la inceputul acestui paragraf. Recomandarile au fost preluate de pe site-ul specializat Ghidelectrocasnice.ro
Congelatoarele sunt de doua tipuri: cele verticale si cele orizontale, cunoscute si sub denumirea de lazi frigorifice, ambele fiind disponibile intr-o varietate de dimensiuni si capacitati. Alegerea potrivita a unuia dintre cele doua tipuri tine, in ultima instanta, de preferintele fiecaruia, dar si de nevoile specifice sau de spatiul disponibil acasa.
Un congelator vertical este ideal pentru familiile care cumpara frecvent produse in cantitati mici. Un astfel de congelator ocupa mai putin spatiu intr-o incapere si permite o aranjare facila a produselor, cu exceptia celor voluminoase. Sunt disponibile in versiuni cu dezghetare manuala, automata si fara gheata (no frost) si vin cu un design mai atragator decat celalalt tip de congelatoare.
Lazile frigorifice sunt potrivite pentru depozitarea unor produse mai voluminoase, mai dificil insa de aranjat din cauza lipsei sertarelor si spatiilor specifice congelatoarelor verticale. Datorita designului care mentine aerul rece in interior mai usor la deschidere, lazile frigorifice au un consum mai redus de energie decat celalalt tip de congelatoare. Sunt de obicei prevazute cu incuietoare, lucru important daca avem copii care din joaca pot ramane blocati in interiorul lazii frigorifice si sunt mai potrivite in zonele cu frecvente pene de curent, mentinand pentru mai mult timp produsele congelate.
Cum alegem un congelator – clasa climatica si de energie
Fiti, de asemenea, atenti si la clasa climatica a congelatorului. Astfel, aparatele frigorifice pot functiona doar daca temperatura ambientala se afla sub o anumita limita, de regula 40-45 de grade. Clasele climatice ale aparatelor de pe piata sunt: SN de la +10°C pana la +32°C, N de la +16°C pana la +32°C, ST de la +18°C pana la +38°C si T de la +18°C pana la +43°C. O clasa climatica poate fi indicata si prin combinatii ale simbolurilor de mai sus. In acelasi context, fiti atenti si la clasa de energie, desi modelele recente se pliaza foarte bine pe acest criteriu, fiind economice.
La fel de important, pentru confortul vostru, este ca aparatele sa permita controlul temperaturii. Asta pentru acele situatii in care doriti ca alimentele pastrate sa fie inghetate, dar la o temperatura mai apropiata de 0°C, nu congelate la -19°C. In acest caz este util ca congelatorul sa fie dotat cu termostat pentru reglarea temperaturii de functionare.
Luati in calcul si autonomia fara curent, asa cum aminteam mai sus, mai ales daca locuiti in zone cu frecvente pene de curent. De asemenea, tineti cont de capacitatea de congelare si congelare rapida, detalii care indica cate kilograme pot fi congelate in 24 de ore si pe care le gasiti in fisa tehnica.
Intr-un articol viitor, vom vorbi despre cum alegi un aparat de aer conditionat potrivit nevoilor locuintei tale.