V-ati mutat de curand in casa noua sau urmeaza sa faceti acest pas? Un lucru extrem de important pe care trebuie sa il cunoasteti despre noul camin este nivelul de umiditate din interior. Acesta se masoara foarte usor cu un dispozitiv numit higrometru.
De ce este atat de important nivelul umiditatii din casa? Raspunsul este simplu, acesta influenteaza in mod semnificativ starea de sanatate si confort termic.
In general, cladirile nou construite au o problema legata de o umiditate crescuta. Fie in timpul etapelor de constructie materialele – ciment, sape, gled, var – nu au fost lasate sa se usuce complet, fie izolatia nu este perfecta si acest lucru se observa in timp, dupa ce locatarul se muta in noua casa.
Daca nivelul umiditatii este mult prea ridicat, peste 60% Rh, vor aparea destul de repede pete de igrasie sau mucegai pe pereti, iar in timp, acestea pot duce la probleme de sanatate (alergii, rinite alergice, astm bronsic sau alte probleme ale cailor respiratorii). Tot din cauza umiditatii ridicate textilele si covoarele din incapere vor prinde un miros greu, urat si imbacsit, parchetul, usile sau mobilierul de lemn au de suferit. Un nivel al umiditatii foarte ridicat, pe termen lung, va afecta si structura de rezistenta a cladirii. Acestea ar fi doar cateva argumente pentru a va determina sa achizitionati un aparat special conceput pentru a dezumidifica eficient locuintele.
Ce trebuie sa stiti pentru a alege cel mai potrivit dezumidificatorul casnic
Un dezumidificator casnic se alege in functie de mai multi factori:
- Nivelul umiditatii din interior si natura acesteia. Daca este doar o infiltratie ocazionala, provocata de un accident, puteti inchiria un dezumidificator profesional si rezolvati problema. Insa daca locuiti langa un lac sau intr-o zona umeda, aveti nevoie sa achizitionati un dezumidificator casnic performant, pe care sa il utilizati frecvent.
- Suprafata care trebuie dezumidificata (mica, medie sau mare). De exemplu, exista dezumidificatoare recomandate pentru suprafete de pana in 20 mp, pana in 45 mp si pentru suprafete mari de aproximativ 100 mp. Ideal este sa alegeti un aparat cu o suprafata recomandata mai mare cu 10-15% decat suprafata incaperii sau cu 25-30% mai mult in cazul in care este vorba de o suprafata impartita in mai multe incaperi.
- Functiile suplimentare ale aparatului: ionizare, purificare, uscare rufe.
- Temperatura spatiului ce trebuie dezumidificat (scazuta, medie, ridicata). Anumite dezumidificatoare functioneaza sau sunt eficiente abia de la o temperatura de 10-12 grade. Pentru incaperi cu o temperatura de sub 10 grade, este reocmandat un dezumidificator cu absorbtie.
Daca locuinta dvs se afla intr-o zona cu umiditate mai ridicata sau daca observati ca aveti probleme cu umiditatea din interior in mod constant sau indeosebi in lunile ploioase, cel mai potrivit ar fi sa achizitionati un dezumidificator casnic special conceput pentru a rezolva aceasta problema, dar si potrivit suprafetei locuintei dumneavoastra.
In plus, daca doriti sa aveti un aer curat, orientati-va catre un aparat care sa aiba si un filtru performant integrat, de preferat un filtru HEPA. Acest tip de filtru retine pana la 95% dintre particulele mai mari de 0,3 microni aflate in aer. Filtrul HEPA retine excelent particulele mici de praf, polen, spori de mucegai, acarieni, bacterii sau virusuri. Astfel ca aerul absorbit si retrimis in incapere este uscat si totodata purificat.
Dezumidificatorul AlecoAir D22 Purify este aparatul ideal pentru camerele sau spatiile de birouri de pana la 45 mp. Pe langa faptul ca dezumidifica aerul in camera, il si purifica prin intermediul pre-filtrului lavabil, dar si cu ajutorul filtrului HEPA care poate fi instalat, in mod optional, pe dezumidificator.
Este usor de folosit, intuitiv, avand display digital si panou de comanda cu touch.
Aparatul este prevazut cu higrometru incorporat, astfel ca va afisa in orice moment nivelul umiditatii din camera, dar permite si setarea umiditatii dorite.
D22 Purify este foarte practic in momentul in care doriti sa uscati rufele. Setand functia “Uscare Rufe”, acestea se vor usca mai rapid si mai economic, comparativ cu un uscator de rufe electric.
Pentru a dezumidifica un timp mai indelungat, i se poate racorda un furtun pentru drenaj continuu si astfel nu mai aveti grija golirii rezervorului, iar functia Timer va permite setarea duratei de functionare a aparatului in intervalul 1-24 ore.
Pentru a-l muta cu mare usurinta dintr-o camera in alta, aparatul dispune de roti si maner incastrat.
Daca v-am convins de utilitatea acestui dezumidificator casnic, dar doriti un aparat cu aceleasi functii, insa destinat unor spatii mai mici, intrati pe www.alecoair.ro si veti gasi intreaga gama de dezumidificatoare “Purify” ( AlecoAir D14 Purify, AlecoAir D16 Purify si AlecoAir D22 Purify).
Sursa foto: https://pixabay.com/