Un aspirator este piesa centrala a unui arsenal de curatenie intr-o locuinta. Chiar daca nu si cel mai indragit, aspiratorul este drumul cel mai scut catre un mediu curat si, mai ales, sanatos in care sa locuiti impreuna cu familia. Iata mai jos cateva sfaturi despre cum alegeti un aspirator, mai ales intr-o era a unei constante evolutii tehnologice.
Probabil unul din criteriile principale in evaluarea pe care o facem este metoda de colectare a prafului. Cel mai popular tip de aspirator ramane cel cu sac, de hartie sau din material textil. Sacii din hartie sunt de unica folosinta, in timp ce sacii din material textil pot fi reutilizati dupa golire. Tot mai cautate acum sunt aspiratoarele fara sac, praful strangandu-se intr-o cuva din plastic. Unele modele, mai moderne, comprima praful astfel incat sa nu se imprastie cand cuva trebuie curatata. Si capacitatea de colectare este importanta, daca aveti o casa cu o suprafata foarte mare.
In ultima perioada, prezenta filtrului HEPA este un alt criteriu luat in calcul la cumpararea unui aspirator, mai ales daca suferiti de alergii, aveti batrani sau copii mici in casa, expusi alergenilor din aer. Prin retinerea particulelor, filtrul ajuta si la o curatenie mai eficienta, impiedicand praful sa se aseze repede inapoi, cum se intampla cu aspiratoarele de generatie veche. Mai multe despre aceste filtre si alte detalii importante pentru alegerea unui aspirator gasiti AICI.
Puterea aspiratorului si, mai ales, cea de aspirare sunt alte doua aspecte pe care nu le putem trece cu vederea atunci cand evaluam un astfel de produs. Daca puterea generala a aspiratorului, in general de peste 1600 de W, iti ofera indici despre consumul de curent electric, puterea de aspirare se situeaza, in majoritatea cazurilor, intre 300 si 450/500 de W, aspiratoarele mai slabe incadrandu-se intre 200 si 300 de W.
Cum alegeti un aspirator – tineti pasul cu tehnologia
Bineinteles, fiind vorba de un aspirator, ne uitam si la niveul de zgomot, mai ales daca locuiti la bloc si dati cu aspiratorul cand aveti timp, uneori si mai tarziu. Daca faceti o comparatie intre diferite modele, trebuie sa stiti ca, potrivit expertilor, orice 6-10 decibeli in plus inseamna practic dublarea nivelului de zgomot emis.
Printre alte criterii amintim masa si dimensiunea aparatului, lungimea cablului de alimentare astfel incat sa acoperim o suprafata cat mai mare fara sa fim nevoiti sa schimbam priza, accesoriile care il insotesc, de regula cam aceleasi si adaptate diferitelor suprafete. Cei care locuiesc pe suprafete mici pot opta pentru aspiratoare verticale, usor de folosit, care vin si in formula de curatare 3 in 1 (aspira, sterge si usuca), in timp ce familiile cu animale de companie pot alege aspiratoare cu spalare, e drept, un pic mai mari si mai greu de manevrat.
Tehnologia a evoluat mult intre timp si producatorii de electrocasnice de calitate pun acum la dispozitie si aparate de curatare cu abur, care elimina bacteriile si germenii, inclusiv de pe suprafetele dure. Aspiratoarele portabile sunt si ele o solutie pentru familiile contemporane care isi duc viata intr-un ritm alert si care cauta mereu mijloace eficiente de curatenie pentru a economisi timp liber. Nu in ultimul rand, aspiratoarele robot sunt culmea tehnologiei moderne pusa in slujba omului: pot fi programate sa curete in absenta voastra si pot patrunde in cele mai inccesibile locuri astfel incat praful sa fie aspirat in totalitate.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: