Fara indoiala, preparatele din carne de porc sunt nelipsite din farfuriile romanilor, de Craciun. Si in timp ce unii pregatesc diverse preparate in propria gospodarie, altii cumpara carnea din magazin, pentru a o gati acasa. Daca vrei sa afumi carnea de porc, am pregatit AICI un articol pe aceasta tema in care iti explicam, pe rand, care sunt preparatele care se afuma la rece si care sunt cele care se afuma la cald. Iar daca vrei sa cumperi carne de porc din magazin, am pregatit mai jos cateva sfaturi utile. Citeste in continuare pentru a afla cum alegi carnea de porc proaspata.
Cum alegi carnea de porc proaspata
- primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te asiguri ca identifici stmpila sanitar veterinara pe carnea de porc;
- un lucru important de stiut este urmatorul: carnea proaspata nu trebuie sa se lipeasca de degete, ci trebuie sa fie tare, intr-o culoare trandafirie, cu fibrele dense;
- daca vrei bucati de carne mai „impanate”, asigura-te ca grasimea este alba sau de un roz-alb, moale, iar la atingere lasa o senzatie de unsuros;
- in functie de varsta porcului, carnea are alta culoare. Astfel, la porcii tineri, carnea este roz-albicioasa si are o consistenta moale, in timp ce la porcii batrani, carnea este intr-o culoare mai inchisa, un rosu inchis si are o consistenta tare;
- de asemenea, atunci cand apesi carnea, aceasta trebuie sa revina rapid la forma initiala, daca este proaspata;
- in ceea ce priveste pastrarea sa, carnea de porc nu trebuie pastrata niciodata in pungi de plastic sau de hartie, ci in tavite de poliester acoperite cu celofan. Temperatura la care se pastreaza trebuie sa fie intre 0 si 7 grade Celsius, pentru a-i mentine calitatile un timp mai indelungat;
- este indicat sa nu cumperi niciodata carne condimentata sau marinata deoarece unii vanzatori aplica astfel de tratamente carnii de proasta calitate sau chiar alterata, tocmai pentru a-i masca mirosul;
- desi majoritatea cumpara carne de la macelarie, crezand ca este mai proaspata, inspectorii sanitari-veterinari recomanda carnea ambalata, care are termenul de valabilitate inscriptionat;
- nu cumpara preparate din carne cu membrana crapata, cu goluri in compozitie, cu acumulari de grasime sau apa sub membrana;
- in ceea ce priveste consumul de carne de porc, nu opta niciodata pentru carne de porc in sange deoarece risti sa te imbolnavesti de boli grave precum trichineloza.
Foto: http://taietva.ro, www.click.ro/
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: