Au apus vremurile in care aveam de ales intre 2 tipuri de aspiratoare. Astazi, banalele aparate care ne ajuta sa ne mentinem casa curata vin la pachet cu atat de multe functii, incat alegerea poate fi una dificila, insa ca in orice situatie, daca tii cont de cele mai importante aspecte, cu siguranta vei face alegerea cea mai buna pentru tine si locuinta ta. Asadar, asa cum probabil ti-ai dat seama deja, astazi vom discuta despre cele mai importante functii ale aspiratoarelor si cum alegi cel mai bun aspirator, in functie de casa ta si de nevoile pe care le ai.
Cum alegi cel mai bun aspirator. Tipuri de aspiratoare
In mod evident, inainte de toate, trecem in revista care sunt cele mai importante tipuri de aspiratoare si ce anume le diferentiaza.
- Aspiratoare cu sac – modelul clasic, care utilizeaza un sac de panza sau de hartie pentru stocarea murdariei ce se acumuleaza in timpul aspirarii. Sacii de hartie trebuie schimbati la un anumit interval de timp, in timp ce sacii din material textil trebuie goliti, atunci cand este nevoie. Este important sa stii ca un sac plin inseamna o putere de aspirare redusa si o uzura mai mare a motorului, asadar, e important ca acestia sa fie schimbati la timp. Aspiratoarele cu sac sunt foarte accesibile, preturile pornind de la 300 lei.
- Aspiratoare fara sac – spre deosebire de modelul mentionat anterior, aceste tipuri de aspiratoare colecteaza praful si mizeria in interiorul lor, intr-un compartiment special creat, care este de regula realizat din plastic. Modelele mai avansate sunt capabile sa si compacteze praful, lucru util in momentul curatarii tavii. In ceea ce priveste preturile, nu exista diferente foarte mari intre aspiratoarele cu sac si cele fara sac.
- Aspiratoare verticale – aspiratoarele verticale permit o utilizare mai usoara si protejeaza coloana vertebrala. Astfel, ele sunt recomandate in special persoanelor care au probleme cu spatele sau cu articulatiile. Capacitatea de stocare a mizeriei este mai mica, in comparatie cu primele modele, insa acesta nu este un dezavantaj major, ci inseamna doar ca acest tip de aspirator presupune o curatare mai frecventa.
- Aspiratoare robot – aceste modele de aspiratoare sunt considerate perfecte de unii oameni deoarece isi fac treaba singure, fara sa necesite practic interventia utilizatorului. Acesta trebuie doar sa seteze programul de lucru. Desi dintre toate modelele prezentate, aspiratoarele robot sunt cele mai costisitoare, sunt, de departe, si cele mai practice deoarece economisesc foarte mult timp si energie.
- Aspiratoare portabile – nu in ultimul rand, pe piata se gasesc si aspiratoare portabile, care sunt recomandate in special pentru curatarea scamelor sau firmiturilor de pe mobilier sau din masina. In ceea ce priveste locuinta, acestea nu sunt recomandate pentru curatarea locuintelor cu depuneri semnificative de praf. Daca folosesti un aspirator din categoria celor de mai sus si revii cu un aspirator portabil ocazional, pentru a curata anumite zone din casa, poti face asta. Insa doar un aspirator portabil nu este suficient pentru curatenia unei case.
Cum alegi cel mai bun aspirator. Cele mai importante aspecte
Acum ca ne-am lamurit care sunt cele mai populare tipuri de aspiratoare, haideti sa vedem care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont, atunci cand va achizitionati un aspirator.
- Puterea – un aspirator bun are o putere de aspirare intre 300 si 450 W, insa aspiratoarele mai accesibile au o putere de cel mult 300 W. Tine cont de faptul ca aceasta este o investitie pe termen lung, iar puterea aspiratorului este unul dintre cei mai importanti factori, asadar, cu siguranta, nu este recomandat sa faci un compromis atunci cand vine vorba de asta;
- Capacitatea de colectare – in ceea ce priveste acest lucru, aspiratoarele cu sac au o capacitate de colectare intre 3 si 6 L, in timp ce aspiratoarele fara sac au o capacitate de colectare de 1 pana la 3 litri;
- Rotile – nu in ultimul rand, este imporant sa verifici din ce sunt confectionate rotile aspiratorului si sa te asiguri ca este un material moale, care nu va zgaria suprafata casei tale.
Foto: webcollage.net
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: