Daca esti la inceput de drum cu planurile pentru construirea unei case, iti prezentam ABC-ul materialelor pentru o locuinta trainica. Iata ce trebuie sa ai in vedere, de la fundatie, la finisaje.
1. Betonul pentru fundatie
La constructia unei case se folosesc cateva clase de beton, dupa cum urmeaza:
- B75 echivalent C4/5 sau Bc 5 (la umpluturi, egalizari, unele fundatii ale anexelor gospodaresti pentru constructii usoare)
- B100 echivalent C6/7,5 sau Bc 7,5 (la fundatii, pardoseli, socluri de gard, trotuare) – cel mai folosit beton
- B150 echivalent C8/10 sau Bc 10 (fundatii armate, pardoseli, camine utilitati, in general acolo unde se vrea ceva mai bun decat B100, desi in multe cazuri se exagereaza si B100 este mai mult decat suficient, restul fiind de fapt risipa de ciment)
- B200 echivalent C12/15 sau Bc 15 (structura de rezistenta: stalpi, centuri, buiandrugi)
- B250 echivalent C16/20 sau Bc20 (structura de rezistenta: grinzi, plansee, elemente puternic solicitate)
Pentru constructia unei case cu parter sau cu un singur etaj se pot folosi betoane preparate local la betoniera, din balast („balastru” sau sorturi) + ciment + apa. O betoniera comoda este cea de 130-140 litri.
Avantajele prepararii de beton la betoniera:
- costuri mai mici cu circa 25-40% pentru betonul preparat la betoniera fata de betonul din statia de betoane
- posibilitatea prepararii unor cantitati mici de beton, in special la lucrarile mici, sau lucrarile de consolidare unde sunt necesare cantitati mici in decursul unei zile
- controlul direct asupra clasei de beton preparat
Principalul dezavantaj al prepararii betonului la betoniera ar fi randamentul scazut, dictat de capacitatea redusa a betonierei.
2. Caramizile pentru structura
Materiale de constructie evolueaza si astazi putem vorbi de o gama extrem de larga de caramizi, in dimensiuni si forme diferite, cu diferite proprietati de rezistenta si izolatie termica. Printre cei mai importanti producatori sunt Porotherm, Brikston sau Soceram.
Avantajele alegerii caramizii
- Caramida este naturala – facuta din argila, unul dintre cele mai raspandite materiale de pe Pamant, arsa intr-un cuptor la peste 800 de grade Celsius.
- Caramida rezista in timp. Sunt utilizate de peste 5.000 de ani, iar caramizile de astazi sunt supuse unor procese de fabricatie cu standarde extrem de riguroase.
- Caramida este un material de constructii accesibil. Cand alegi caramida pentru constructia casei, decizi pentru aproximativ 5% din costul total al investitiei.
- Caramida este eficienta energetic in mod natural. In lunile de vara caramida se mentine racoroasa in cea mai calda perioada a zilei iar in timpul iernii, zidurile de caramida stocheaza caldura casei si o elibereaza in interiorul camerei.
- Caramida este cel mai sustenabil material de constructie „verde”. Este facuta din ingrediente 100% naturale, poate fi reciclata in nenumarate moduri iar pierderile sunt mai mici decat la orice alt material de constructie. Peste 80% dintre producatorii de caramida refolosesc resturile ramase dupa ardere si le transforma in alte produse.
Dezavantajele caramizii ca material de constructie
- Caramida are un timp de executie a fundatiei si zidariei mai lung decat alte materiale.
- Modificarea ulterioara a compartimentarii camerelor intr-o casa din zidarie portanta este limitata, deoarece majoritatea peretilor casei au rol structural.
- Structura unei case din zidarie portanta este dictata de regimul seismic al amplasamentului, astfel incat zonele cu seismicitate ridicata impun o densitate ridicata de pereti structurali si limitari in regimul de inaltime.
3. Tiglele pentru acoperis
Iata avantajele si dezavantajele celor mai cunoscute si folosite tipuri de acoperisuri, potrivit acoperisuri.biz.
4. Gresia si faianta
Alegera culorilor pentru gresie si faianta este o sarcina dificila, acestea fiind materiale ce nu vor fi schimbate prea curand.
Alege culorile in functie de spatiul destinat. Cand alegi culorile pentru gresie si faianta, un lucru deosebit de important il reprezinta spatiul. Este bine sa tii cont de: marime, luminozitate (lumina naturala sau artificiala), cum este folosit spatiul, mobila, accesorii, aparatura. Tonurile deschise sunt preferate pentru a crea impresia de mai mult spatiu si de luminozitate sporita, culorile calde pentru bucatarie si cele reci pentru baie.
Alege culorile in functie de stilul adoptat. Un alt factor de care este bine sa tii cont il reprezinta stilul dorit. Gandeste-te daca vrei un stil rustic, modern, clasic, somptuos etc.
In cazul in care alegi nonculori (alb, negru) sau culori extrem de inchise sau de deschise, tine cont de faptul ca acestea trebuie curatate des. Pe astfel de suprafete mizeria se vede mai repede. Albul este folosit cu succes atunci cand se doreste un efect de luminozitate. Se induce, de asemenea, ideea de curatenie. Albul ajuta la evidentierea unui detaliu, precum o insertie in faianta. Nu trebuie folosit insa in exces.
5. Parchetul
Atunci cand alegi parchetul trebuie de asemenea sa tii cont de destinatia incaperii, de dimensiunile acesteia, de modul in care este decorata, de culorile folosite in designul interior, dar si de gradul de luminozitate.
Primele aspect pe care trebuie sa le ai in vedere pentru alegerea parchetului sunt cele practice. Daca parchetul este destinat camerei de zi, bucatariei sau holului de intrare, este obligatoriu sa alegi placi de parchet laminat cu grosimea de minimum 8 mm, prevazute de producator cu specificatii de tipul „trafic casnic intens”. Pentru dormitoare sau pentru alte camere cu trafic mai putin intens poti alege parchet laminat cu o grosime mai mica, de la 6 mm in sus.
Alegerea culorii trebuie sa tina seama nu numai de restul culorilor din camera, dar si de dimensiunea acesteia. De exemplu, nuantele inchise de parchet se potrivesc pentru incaperile cu suprafete mari, cum ar fi livingul. Este recomandat contrastul intre parchet si culoarea peretilor si a mobilei. Daca alegeti un parchet laminat inchis la culoare, vopsiti peretii intr-o nuanta deschisa si optati pentru mobilier luminos. Acelasi aspect placut il puteti obtine si prin contrastul dintre un parchet de culoare inchisa si un covor in nuante vesele, pastelate.
6. Izolatia
Principalele tipuri de materiale folosite la izolatii sunt cele ecologice, polistirenul si vata minerala.
Un exemplu de izolatie ecologica este cea din fibre de celuloza produse din hartie de ziar.
Polistirenul este cel mai ieftin si accesibil material de izolare termica, iar montarea placilor de polistiren se face foarte usor. Polistirenul se gaseste pe piata in doua variante: expandat si extrudat – mai greu, cu performante mai bune si mai scump. O problema a polistirenului este legata de siguranta la incendiu. In cazul izbucnirii unui incendiu, polistirenul rezista fara sa se aprinda o anumita perioada, dar daca nu se intervine rapid, odata ce ia foc, polistirenul intretine puternic incendiul. In plus, nu este un bun izolator fonic, iar cu timpul placile de polistiren isi pot modifica dimensiunea pe fondul variatiilor de temperatura.
Izolarea se poate face si cu vata minerala de sticla sau bazaltica, care are o rezistenta mai mare. In caz de incendiu, vata minerala nici nu se aprinde usor, nici nu intretine focul. Totodata, vata minerala izoleaza si fonic. Placile de vata minerala bazaltica se monteaza aproximativ la fel de usor precum cele din polistiren.
7. Tencuiala decorativa
Pentru tencuiala, aveti de ales dintre urmatoarele tipuri de produse de pe piata:
Tencuielile decorative acrilice – au o aderentă excelenta la aplicare si prezinta o rezistenta mare la factorii corozivi din mediul extern. Acestea sunt produse pe baza de rasini acrilice in combinatie cu pigmenti si ingrediente minerale precum cuart sau granule de marmura de diverse marimi. Cu ajutorul acestor granulatii minerale puteti obtine efecte decorative deosebite, cu un aspect rugos ori striat. Acest tip de tencuiala este potrivita pentru orice tip de constructie, fiind un material ce rezista la orice tip de temperatura.
Tencuiala decorativa siliconica – are proprietati bune impotriva fungilor si mucegaiului fiind produsa pe baza de rasini acrilice si siliconice, combinate cu pigmenti, aditivi specifici si fileri, cu adaos de cuart si granule de marmura de diverse marimi. Acest tip de tencuiala este rezistenta la murdarie si la apa, avand un grad ridicat de impermeabilitate, ceea ce o face potrivita pentru zonele umede. De asemenea, aceasta este recomandata pentru constructiile noi.
Tencuiala decorativa mozaicata – contine granule minerale de diverse culori si rasini sintetic, ceea ii confera o rezistenta deosebita la actiuni mecanice si la intemperii, fapt ce o face potrivita pentru zonele expuse ale fatadei, cum ar fi soclul. Totodata, acest tip de tencuiala poate fi folosita si la garduri.
Tencuiala decorativa silicata – obtinute din silicat de potasiu, pigmenti anorganici si ingrediente minerale, recomandata pentru utilizarea pe suprafete neelastice, oferind si buna protectie antimucegai.
Surse: rodev.ro, scoaladeconstructii.ro, acoperisuri.biz, proalba.ro, adevarul.ro, concept-casa.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: