Alegerea unei centrale termice poate fi destul de dificila. Desi este indicat sa apelezi la sfatul unui specialist, care sa te indrume si sa iti recomande tipul de centrala potrivit pentru locuinta ta, este recomandat sa cunosti si tu cele mai importante aspecte. Astfel, inainte de a pleca in cautarea centralei perfecte, asigura-te ca stii lucrurile de baza, cum ar fi cum sa alegi centrala termica si care sunt lucrurile in functie de care ele se diferentiaza.
In aceasta privinta, am pregatit mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi centrala ideala pentru locuinta ta.
Cum alegi centrala termica potrivita pentru casa ta
Nu vom intra in detalii tehnice, ci ne vom limita la strictul necesar. Astfel, centralele termice, in linii mari, sunt alese in functie de:
- puterea termica;
- tipul de combustibil folosit;
- modalitatea de evacuare a gazelor de ardere;
- nu in ultimul rand, poti alege intre centrala conventionala sau cu condensare (pentru centralele termice pe gaz) sau conventionala sau cu gazeificare (pentru centralele care folosesc combustibil solid).
Indiferent de tipul de centrala, este recomandat sa ai si un schimbator de caldura centrala termica, aceasta fiind o piesa esentiala din componenta unei centrale termice.
Puterea termica – Pe scurt, aceasta este data de necesarul de incalzire si se calculeaza conform cu STAS 1907, fiind un calcul laborios. Pentru studii de fezabilitate a necesarul de incalzire al unei cladiri se poate aproxima prin metoda pe baza de indici. Pentru o cladire izolata putem considera 50 W/m3 indicele pentru calculul necesarului de incalzire. Asta inseamna ca necesarul de incalzire este volumul cladirii inmultit cu 50 W/m3. In functie de puterea termica centralele se clasifica in urmatoarele categorii:
- 24 kW
- 28 kW
- 30 kW
- 35-37 kW
- 40-45 kW
- 60-65 kW
Tipul de combustibil folosit – acesta se alege in functie de optiunile pe care le avem in zona. Poate fi vorba de gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemn, carbune) sau electricitate.
In ceea ce priveste modalitatea de avacuare a gazelor de ardere, aceasta poate fi prin tiraj natural sau tiraj fortat. Pentru apartamente de bloc, este obligatoriu sa se utilizeze centrala termica cu tiraj fortat.
Pe langa aceste caracteristici foarte importante, asigura-te ca alegi centrale accesibile – modele care inca se fabrica sau care sunt usor de gasit. Asta deoarece in cazul in care te vei confrunta cu anumite defectiuni neprevazute, trebuie sa te asiguri ca vei gasi cu usurinta eventuale piese de schimb pentru centrale.
In linii mari, acestea sunt lucrurile pe care oricare dintre noi trebuie sa le cunoasca despre centralele termice. Sigur ca nimeni nu poate sa instaleze o centrala, fara sa apeleze la un specialist, insa este indicat sa cunoastem si noi cum functioneaza centrala pe care urmeaza sa o montam in locuinta noastra.
Foto: imobiliare.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: