Daca te bazezi doar pe aspect atunci cand cumperi canapeaua pentru living, e posibil sa constati in scurt timp ca n-ai facut cea mai buna alegere. Pe langa faptul ca tapiteria deja s-a murdarit si iti este aproape imposibil s-o cureti, cand vrei sa te relaxezi dureaza o vesnicie pana gasesti o pozitie confortabila. In plus, coltul din spatele ei e complet inaccesibil.
Ca de fiecare data inaintea achizitionarii unui obiect de mobilier care va fi utilizat frecvent de toti membrii familiei, in diverse situatii, trebuie sa acorzi suficient timp unei documentari prealabile. Vei putea descoperi in felul acesta ca iti trebuie un coltar, nu o canapea clasica. Chiar daca denumirea sugereaza faptul ca-l vei aseza in coltul livingului, sa stii ca nu este obligatoriu. In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, un coltar bine ales poate fi utilizat pentru a delimita, de exemplu, zona de luat masa de zona de socializare.
Cum identifici insa coltarul potrivit tinand seama atat de nevoile tale, cat si de dimensiunile livingului? Ti-am pregatit mai jos o lista cu sfaturi care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere.
Alege un coltar realizat din materiale rezistente
Un coltar pe care vor sari niste copii mici sau care va fi utilizat frecvent trebuie sa aiba o structura din lemn de esenta tare, sau chiar din metal, asa ca evita-le pe cele din PAL, chiar daca ti se par mai ieftine. De asemenea, coltarul nu trebuie sa se clatine pe schelet, iar elementele componente trebuie sa fie prinse cu suruburi metalice, in niciun caz lipite cu adeziv.
In ce priveste tapiteria, ai la dispozitie cateva optiuni des intalnite, precum pielea (naturala sau ecologica), stofa (din fibre naturale sau sintetice) si combinatiile din materialele de mai sus. Fiecare dintre acestea vine cu avantajele si dezavantajele specifice, astfel:
- Tapiteria din piele arata elegant, se curata fara efort si se armonizeaza usor cu mai multe stiluri de amenajari interioare. Coltarele tapitate cu piele trebuie asezate departe de sursele de caldura sau de fereastra, pentru a nu fi decolorate de razele soarelui. Ecologica sau naturala, pielea se zgarie usor, asa ca ar fi bine sa o acoperi cu niste cuverturi.
- Tapiteria din fibre sintetice ofera un confort deosebit si este ideala pentru familiile cu copii, datorita faptului ca se poate curata usor. Modelele de coltare de la vivre.ro, de exemplu, tapitate cu poliester, pot fi curatate rapid cu alcool sanitar, spre deosebire de cele din catifea, care necesita ingrijire speciala.
- Tapiteria din combinatii de fibre (bumbac si poliester sau lana si poliamida) imbina calitatile celor doua tipuri de materiale, este mai rezistenta la uzura si se curata mai usor decat cea realizata doar din fibre naturale.
Tine cont de dimensiunile coltarului
Inainte sa cumperi un coltar pentru o camera de zi tipica blocurilor construite in perioada comunista, gandeste-te daca o canapea compacta nu ar fi mai potrivita. Tine cont de faptul ca, daca o sa inghesui coltarul lipit de perete, in coltul incaperii, nu vei putea beneficia de avantajul sezlongului, in cazul in care alegi un astfel de model. Mai bine il asezi la o distanta oarecare de perete (in felul acesta, camera va parea mai spatioasa) si pui alaturi, in partea exterioara a coltarului, o lampa de pardoseala ca sa-ti amenajezi un loc perfect pentru citit.
Inainte sa faci achizitia, incearca sa vizualizezi spatiul pe care il va ocupa coltarul in camera: daca depaseste cu mult un sfert din suprafata, atunci orienteaza-te catre un model mai mic sau catre o canapea cu trei locuri. De asemenea, ca sa mai salvezi spatiu, poti alege coltare fara brate laterale, iar ca sa dai camerei de zi un aer mai aerisit, alege coltare cu picioare mai inalte.
Armonizeaza stilul si forma coltarului cu restul incaperii
Exista coltare in forma de L (ori cu latura stanga mai lunga, ori cu latura dreapta mai lunga), coltare in forma de U sau coltare circulare, asa ca ai grija sa nu blochezi o portiune mare din incapere alegand coltarul nepotrivit.
In ce priveste stilul, incearca sa nu faci compromisuri cand alegi un coltar. Asta inseamna sa nu cumperi unul care nu e tocmai pe gustul tau, dar care se asorteaza perfect cu stilul in care este amenajata incaperea. Investitia intr-o astfel de piesa de mobilier este una dintre cele mai mari pe care le faci in viata, si cu siguranta iti doresti sa te bucuri multi ani de ea. Cel mai bine este sa te orientezi catre modelele moderne de coltare, cu linii simple si tapiterie intr-o culoare neutra, precum gri, bej sau crem, urmand s-o accesorizezi ulterior cu perne decorative si cuverturi.
In final, tine minte ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci inainte de a cumpara un coltar este sa te asezi pe el. Asta inseamna sa vizitezi mai multe magazine si sa testezi mai multe modele, stand pe ele la fel cum ai face-o si acasa. Doar in felul acesta iti poti da seama daca te vei simti confortabil in viitorul tau coltar pentru living, asigurandu-te in acelasi timp ca faci o investitie buna.
Sursa foto: Vivre.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: