Pentru multi dintre noi, calcarea camasilor sau a pantalonilor este una dintre cele mai neplacute activitati casnice, insa in acelasi timp este una necesara. Un fier de calcat (cum sunt cele de aici) bine adaptat nevoilor tale te poate ajuta sa calci mai usor, mai repede si cu rezultate mai bune. Insa anumite tesaturi nu pot fi calcate cu un fier de calcat normal pentru ca acesta nu are puterea necesara de a patrunde pana in adancul lor. Statia de calcat (gasiti modele aici), pe langa fierul de calcat, are o baza cu rol de generator de aburi la o inalta presiune pentru a patrunde adanc in tesatura pentru rezultate perfecte.
Cum alegi fierul de calcat
Talpa
Talpa fierului este, poate, cel mai important aspect ce trebuie luat in considerare atunci cand alegi un fier de calcat. Chiar daca talpa principala a fierului este, de cele mai multe ori, fabricata din aluminiu, aceasta este acoperita cu un invelis protector din diferite materiale: otel inoxidabil, ceramica sau teflon.
Fiarele cu talpa din otel inoxidabil sau inox sunt cele mai accesibile ca pret, insa au dezavantajul de a se lipi usor si de a aluneca mai greu pe tesatura.
Talpa din teflon aluneca foarte usor pe haine atunci cand calci, insa trebuie sa fii atent la nasturi si fermoare, pentru ca invelisul de teflon nu are rezistenta mare la zgarieturi, iar odata create, acestea pot duce la deteriorarea tesaturilor si la aparitia luciului inestetic pe haine.
Ceva mai rezistente sunt talpile din ceramica, care aluneca la fel de bine pe tesaturi si sunt usor de curatat.
Jetul de abur
Fii atent la orificiile pentru abur de pe talpa atunci cand iti alegi fierul de calcat. Ideal este ca talpa sa fie prevazuta cu un numar cat mai mare de astfel de orificii, distribuite in mod uniform, pana la varf. Orificiile de pe varful talpii se vor dovedi extrem de utile in momentele in care ai de calcat camasi si trebuie sa ajungi in locurile mai greu accesibile, cum sunt zonele din jurul gulerului sau din jurul mansetelor.
Un fier de calcat de calitate ar trebui sa aiba un debit de abur de aproximativ 35-50 grame/minut.
Functii suplimentare
Chiar daca un fier de calcat nu presupune o investitie prea mare, exista anumite functii care te pot ajuta sa cresti durata de viata a acestuia si sa eviti posibilele situatii neplacute: functia anticalcar, functia de auto-curatare, functia anti-picurare si functia de oprire automata.
Cum alegi o statie de calcat
In functie de cat de mult calci, poti investi intr-o statie de calcat. Aceasta costa mai mult, dar presiunea aburului este mult mai puternica (70-80 grame/minut) si rezervorul de apa mult mai incapator (pana la 1,5 l). Prin urmare, o statie te ajuta sa calci mai usor orice tip de tesatura si te scuteste de intreruperile pentru umplerea rezervorului.
Puterea jetului de abur
Daca vrei sa alegi cea mai buna statie de calcat si sa ai rezultate perfecte e bine sa alegi o statie de calcat cu jet de abur mai mare de 250 g. Exista variante cu jet de abur mai mic (undeva la 100g – 200 g), insa nu sunt la fel de eficiente si nu pot fi utilizate pe toate tipurile de tesaturi.
Este foarte important sa nu confunzi jetul de abur cu debitul aburului pentru ca sunt doua lucruri diferite. Debitul de abur reprezinta cantitatea de abur pe care o elibereaza statia in mod continuu (g/min) si in general este acelasi debit la toate statiile de calcat, undeva pe la 120 g/min.
Pentru un jet de abur cat mai puternic, orienteaza-te catre o statie ce dezvolta o presiunea mai mare de 5 bari.
Confortul utilizarii
Modelele performante de statii de calcat vin „dotate” cu anumite functii sau accesrii care iti cresc confortul. Fie ca este vorba de capacitatea rezervorului (peste 1.5 l este rezonabil), de timpul de incalzire a fierului de calcat (2 minute este un timp bun), sistemul de blocare pentru transport, sistem stocare cablu, greutate redusa fier de calcat sau alimentare fara fir, toate acestea sunt special create pentru a spori confortul.
Surse: gadgetreport.ro, superghid.ro, giz.ro, statiedecalcat.ro
Sursa foto: neostore.ee
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: