Fara indoiala, frigiderul este o investitie pe termen lung, asadar, este foarte important sa nu va grabiti atunci cand luati aceasta decizie, astfel incat sa gasiti modelul potrivit pentru casa si familia voastra. In randurile de mai jos, discutam despre tipuri de frigidere, dar si despre 5 lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati unul.
Cum alegi frigiderul potrivit pentru casa ta: 5 lucruri de care trebuie sa tii cont
Inainte de a vedea care sunt cele cinci lucruri la care trebuie sa fiti atenti atunci cand achizitionati un frigider, trecem in revista care sunt tipurile de frigidere disponibile acum pe piata:
- frigider simplu / cu o usa: are un singur compartiment, fara spatiu pentru congelator;
- frigider cu doua usi: este dotat cu doua compartimente – de regula, in compartimentul superior este congelatorul, iar in cel inferior, frigiderul;
- congelator: are un singur compartiment, destinat congelarii alimentelor;
- combina frigorifica: are doua compartimente. Combina frigorifica, in comparatie cu frigiderul cu doua usi, are congelatorul mai spatios, iar amplasarea acestuia este in partea de jos, in timp ce frigiderul se afla in partea de sus;
- frigider side-by-side: este dotat cu doua compartimente – in general, compartimentul din dreapta este pentru frigider, iar cel din stanga, pentru congelator;
- frigidere incorporabile: sunt menite sa se potriveasca cu mobilierul din bucatarie. Astfel, este recomandat acest model atunci cand aveti posibilitatea sa faceti mobila la comanda.
In continuare, mentionam 5 lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati un frigider:
Dimensiunile
In primul rand, trebuie sa masurati spatiul destinat viitorului frigider. Apoi, trebuie sa luati in calcul numarul membrilor famliei. Astfel, este recomandat sa alegeti frigiderul atat in functie de spatiul de care dispuneti, cat si in functie de nevoia de depozitare si pastrare a alimentelor.. Un lucru important de mentionat este faptul ca un frigider functioneaza mai bine si este mai economic atunci cand este mai mult plin decat gol.
Consumul de energie
Intr-o locuinta, dupa centrala termica si aparatul de aer conditionat, frigiderul este cel mai mare consumator. Asadar, este important sa se tina cont si de eficienta energetica. Aceasta este notata cu litere de la A la D, unde A reprezinta frigiderele cu un consum redus de energie. In ultimii ani, au aparut inclusiv aparate frigorifice cu eficienta energetica A+ sau A++, ceea ce inseamna o economie destul de mare in timp. Pe cat posibil, achizitionati un frigider eficient, deoarece in timp veti amortiza investitia si, in plus, veti avea cheltuieli foarte mici.
Capacitatea
Masurata in litri, capacitatea se refera la volumul de incarcare pe care il are fiecare frigider. De regula, aparatele de dimensiuni reduse au o capacitate de 100 de litri si sunt destinate unui cuplu. Daca aveti o familie mai mare, trebuie sa va orientati spre o capacitate de 300 de litri sau chiar mai mare.
Functiile
Frigiderele moderne dispun de o multime de functii si de dotari interesante. Spre exemplu, majoritatea frigiderelor se folosesc de tehnologia no frost sau de cea de congelare rapida. Multe sunt chiar inteligente si ofera posibilitatea de a fi controlate direct de pe un telefon mobil sau isi stabilesc singure un diagnostic in momentul in care se defecteaza. Multi producatori incearca sa isi convinga utilizatorii si cu dotari exterioare, cum ar fi dispenserul de apa sau de gheata. In plus, vei putea gasi chiar si frigidere cu afisaj electronic, panou de control cu touchscreen si temperaturi ajustabile.
Tipul de racire
Principala caracteristica a unui frigider este racirea si mentinerea alimentelor la o temperature optima. In acest sens s-au dezvoltat de-a lungul timpului mai multe tipuri de racire. Cele mai importante sunt racirea statica, racirea dinamica cu ventilator intern si racirea NoFrost. Frigiderele NoFrost (sau auto-defrost) nu produc gheata pe pereti – agentii termici se transmit prin curentii de aer rece. Functionand pe baza de aer rece, nu se formeaza gheata pe pereti. Astfel, principalul avantaj este ca acest frigider nu va trebui dezghetat periodic, iar pungile din congelator nu se lipesc intre ele. Desi sunt mai scumpe, este indicat ca macar congelatorul sa fie NoFrost.
Foto: homestratosphere.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: