Aveti nevoie de un generator de curent in momentul in care conexiunea la reteaua de distributie a energiei electrice lipseste, in unele zone rurale, de exemplu, dar si daca locuiti intr-o zona unde sunt semnalate des caderi de tensiune. In prima situatie, trebuie sa va ghidati in mod clar dupa consumul locuintei sau casei de vacanta, iar in cea de-a doua este important sa alegeti un dispozitiv pe care sa va puteti baza pentru a nu fi afectata functionarea aparaturii din casa. Iata de ce trebuie sa tineti cont.
Modul de alimentare
Generatoarele de curent electric pot functiona fie pe motorina, fie pe benzina. Se cunoaste despre cele pe motorina ca au o durata mai mare de functionare, ca pornesc mai usor chiar si la temperaturi scazute. Generatoarele pe benzina sunt mai mici ca dimensiuni, au un motor mai silentios decat cel pe motorina si au un pret mult mai mic.
Puterea generatorului
Ar fi bine sa luati in calcul alegerea unui generator de curent electric cu o putere de cel putin trei ori mai mare decat curentul pe care il folosesc in timpul functionarii consumatorii casei.
Pornirea generatorului
Generatoarele pot avea pornire manuala (sau prin tragerea unei sfori) sau electrica (la cheie). Cele din cea de-a doua categorie sunt mult mai usor de folosit. Cea de-a treia categorie le cuprinde pe cele cu pornire automata. Mai exact, generatorul este legat la reteaua electrica si atunci cand identifica o pana de curent electric va porni automat, oprirea facandu-se intr-un mod asemanator, atunci cand pana de curent dispare. Aceste generatoare sunt mai mari si unele dintre ele pot fi asezate si afara, avand carcasa de insonorizare si protectie in fata ploii sau zapezii.
Timpul de folosire
Generatoarele pot furniza curent electric fie pentru un timp lung de lucru – circa 24 de ore pe zi – se recomanda un model pe motorina cu un numar de rotatii cuprins intre 2000 si 3000/minut. Atunci cand pana de curent este doar accidentala, se recomanda un model pentru folosire ocazionala, de circa 8 ore/zi, de obicei cu un motor pe benzina.
Pentru a putea stabili mai usor de ce tip de generator aveti nevoie, vedeti modele cu caracteristicile complete AICI si AICI.
Surse: concept-casa.ro, clovis.ro
Sursa foto: blog.mygenerator.com.au
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: