Masina de spalat rufe este printre aparatele electrocasnice de care te folosesti cel mai frecvent si pe care te bazezi cel mai mult. In alegerea ei, trebuie sa tii cont de nevoile specifice garderobei tale, dar si de spatiul pe care il ai la dispozitie (gasesti modele care corespund diverselor situații aici). Cand alegi o masina de spalat vase, pentru mai multa comoditate in bucatarie, te va interesa poate in primul rand volumul si capacitatea sau sa fie eficienta si usor de folosit (gasesti diverse modele aici). Va prezentam criteriile de care trebuie sa tineti cont in alegerea celor doua produse.
Cum alegi masina de spalat rufe?
Iata care sunt principalele coordonate, prezentate de ghidelectrocasnice.ro:
1. Masini de spalat cu incarcare frontala sau verticala
Din punct de vedere constructiv sunt doua tipuri de masini de spalat rufe: cu incarcare frontala, printr-un hublou aflat in fata, sau cu incarcare verticala, prin deschiderea unei trape de acces de pe capacul superior al aparatului. Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje specifice, de care trebuie sa tinem cont la alegere.
Masina de spalat rufe cu incarcare frontala
Avantaje:
- acces usor pentru orice persoana, indiferent de inaltimea ei
- deschiderea mare asigura o utilizare comoda chiar si cu textile voluminoase, in special la unele modele noi cu hublou de mari dimensiuni
- hublou transparent, care ne permite sa vedem ce se intampla in interior
- deasupra masinii de spalat putem pune o masina de uscat rufe, un dulap etc.
Dezavantaje:
- ocupa de regula mai mult spatiu, fiind mai mari pe adancime
- necesita existenta unui spatiu suficient de mare pentru a deschide hubloul si a putea sta pup in fata masinii de spalat rufe
- hubloul de sticla se poate zgaria in timp sau chiar sparge. Sunt rare incidentele de acest tip, dar se intampla.
- garnitura de etansare a hubloului poate si ea o sursa de probleme in timp
- daca avem animale de casa sau copii mici, inaintea pornirii masinii de spalat este obligatoriu sa verificam ca acestia sa nu se fi strecurat in interiorul ei
Masina de spalat rufe cu incarcare verticala
Avantaje:
- format mai compact, la aceeasi capacitate ocupa mai putin loc decat o masina de spalat cu incarcare frontala
- accesul din picioare reduce spatiul necesar in jurul masinii
- prinderea tamburului in doua puncte teoretic asigura o mai buna rezistenta decat fixarea intr-un singur punct de la masinile de spalat cu incarcare frontala, permitand viteze de centrifugare mai mari la stoarcere. In practica ambele sunt fiabile.
Dezavantaje:
- pentru persoanele mai mici de statura poate fi dificila scoaterea rufelor de pe fundul tamburului masinii de spalat
- in functie de model, gura de acces in interior poate fi mai mica decat a unor masini cu incarcare frontala
- lipsa posibilitatii de a vedea ce se petrece in interior in timpul functionarii
- trapa de acces aflata pe capacul masinii de spalat impiedica folosirea spatiului de deasupra pentru amplasarea altor obiecte
2. Dimensiuni. Masini de spalat normale, slim, mici si compacte
Dimensiunile masinii de spalat rufe sunt un factor decisiv pentru majoritatea romanilor, spatiul avut la dispozitie fiind de multe ori critic la cumparare. Dupa dimensiuni, masinile de spalat rufe pot fi impartite in 4 categorii:
- Masini de spalat rufe cu incarcare verticala
- Masini de spalat rufe normale cu incarcare frontala
- Masini de spalat rufe slim (subtiri) cu incarcare frontala
Sunt identice cu cele anterioare, cu exceptia adancimii lor, care este de regula de 40 cm. La cateva modele ultrasubtiri (ultraslim) adancimea coboara pana la numai 32-33 cm.
- Masini de spalat mici, compacte, cu incarcare frontala
Cu putin noroc o masina de spalat rufe compacta poate incapea sub chiuveta din baie. Depinde foarte mult de dimensiunile chiuvetei si spatiul disponibil sub ea (atentie si la tevi).
3. Capacitatea de spalare
In magazinele de electrocasnice gasim o gama larga de masini de spalat rufe, cu capacitati de la 4 kg pana la 12 kg.
Indiferent de capacitatea masinii de spalat rufe, este un plus existenta unui senzor de greutate. Acesta cantareste cantitatea de rufe din cuva si ajusteaza automat programul de spalare pentru rezultate optime.
Trebuie sa stiti ca doar o mica parte a programelor de spalare permit folosirea masinii la capacitate maxima. Celelalte permit incarcarea doar la jumatate sau chiar mai putin, un sfert din capacitatea totala. Nivelurile de incarcare maxima sunt:
- 100% pentru bumbac
- 50% hainute copii
- sub 50%: sintetice, mixt, rufe de culoare inchisa, denim, prosoape, perdele
- 25%: lana, tesaturi delicate, matase, haine impermeabile, articole sport, asternuturi, tesaturi pufoase, program spalare manuala
In plus, cand alegeti capacitatea masinii de spalat, ganditi-va ca rufele care intra intr-o sarja trebuie potrivite in functie de material si culoare. Daca nu aveti o cantitate asa de mare de rufe pe care sa le puteti spala o data, optati pentru un model mai mic. Daca masina de spalat va fi incarcata sub capacitatea sa, ea va fi mai putin eficienta si este posibil sa spele mai prost.
4. Programele masinii de spalat rufe
Cele mai des intalnite programe de spalare sunt, in ordine alfabetica, urmatoarele:
- bumbac
- camasi, bluze
- clatire, apretare, centrifugare
- creare program favorit
- culori inchise, denim, jeans
- curatare cuva masina
- delicate, matase
- eliminare par animale (prin adaugarea unor etape de prespalare si clatire suplimentare la ciclul programelor normale)
- extra-clatire, program antialergic
- haine colorate
- hainute copii
- impermeabile
- incaltaminte
- incarcare la jumatate
- lana
- mixt (incarcare mixta formata din bumbac si sintetice)
- outdoor
- perdele
- prespalare
- programare pornire intarziata
- sintetice
- spalare manuala
- spalare cu aburi
- spalare intensa
- spalare cu apa rece
- spalare rapida (de exemplu 15 minute)
- sport (imbracaminte sport, reimprospatare haine scoase de la pastrare)
- tesaturi voluminoase (geci cu puf, perne, pilote cu puf)
- usor de calcat, anti-sifonare
Practic orice masina de spalat rufe veti alege, va avea toate programele necesare in viata de zi cu zi. Merita sa dedicati mai multa atentie programelor doar daca aveti anumite nevoi speciale.
5. Viteza de centrifugare
Viteza de centrifugare, exprimata in rotatii pe minut (rpm) determina cat de bine sunt stoarse rufele dupa spalare. Masinile de spalat rufe au, in functie de model, viteza maxima de centrifugare intre 400 si 1.600 rpm. Pentru o stoarcere foarte buna, este necesar ca viteza de centrifugare a masinii de spalat sa fie ce cel putin 1.000 – 1.200 rpm. Viteza de centrifugare va depinde si de programul de spalare ales, nu toate materialele permitand viteze mari de stoarcere.
6. Masini de spalat cu uscator sau fara?
Cumpararea unei masini de spalat cu uscator poate fi de un real ajutor celor care nu au loc pentru intins rufele la uscat sau pentru un uscator de rufe independent. Este bine de stiut ca la majoritatea masinilor de spalat cu uscator capacitatea de uscare este mai mica decat capacitatea de spalare, fiind situata undeva intre jumatate si trei sferturi.
Uscatoarele au la randul lor propriile programe de uscare. De retinut ca daca selectam uscare totala, hainele pot iesi destul de sifonate. Putem insa alege uscare pentru calcat, caz in care umiditatea hainelor va fi exact la nivelul optim pentru a fi calcate cu usurinta.
Nu se va folosi un program de uscare pentru urmatoarele tipuri de rufe:
- articole foarte delicate
- articole din lana si matase
- articole de imbracaminte cu accesorii metalice
- perdele sintetice, dresuri de nailon
- plapumi, huse de pat, pilote, hanorace, saci de dormit
- tesaturi cu reziduuri de fixativ, acetona sau similar
- haine ce contin burete, cauciuc poros (spuma) sau alte materiale similare
7. Eficienta energetica
In ceea ce priveste consumul de apa si electricitate, masinile de spalat rufe au evoluat enorm in ultimii 10 ani. Cei drept, cu un efect secundar: cresterea duratei programelor de spalare. Pentru un ciclu de spalare, consumul de electricitate este intre 0,1 si 2,5 kw, iar cel de apa intre 25-70 litri. Aceste valori depind programul de spalare ales.
8. Nivelul de zgomot al masinii de spalat rufe
Pentru inceput este foarte important sa retinem ca pentru a avea un nivel de zgomot cat mai redus, este obligatoriu ca masina de spalat rufe sa fie montata perfect plan. Aceasta se realizeaza prin reglarea celor patru picioruse ale masini, verificand inclinarea cu un poloboc.
Nivelul de zgomot al masinii de spalat are doua componente distincte:
nivel de zgomot la centrifugare: 71-81 dB(A)
nivel de zgomot la spalare: 46-63 dB(A)
De regula nivelul zgomotului este cu atat mai mic, cu cat masina de spalat este mai de calitate si implicit mai scumpa.
Alte caracteristici tehnice:
- posibilitatea de a conecta masina de spalat la internet si a comunica cu ea de la distanta prin smartphone
- blocare acces copii. Un ciclu de spalare poate dura cateva ore. Daca avem copii mici in casa, este de dorit sa putem dezactiva comenzile masinii de spalat pana termina.
- senzori de murdarie sau de clatire pentru obtinerea unor rezultate optime
- sertar detergent cu autocuratare. Orice componenta a masinii de spalat care se curata singura este o grija in minus pentru utilizator.
- tamburul cu iluminare interioara LED
- programator mecanic sau electronic. Programatorul mecanic este mai simplu de utilizat, in special de catre persoanele mai atehnice. Programatoarele electronice pot oferi o varietate mult mai mare de optiuni utilizatorilor.
Cum alegem masina de spalat vase?
In Romania masinile de spalat vase au inceput sa intre in atentia publicului cu aproximativ 10 ani in urma, in timp ce in America de Nord si Europa de Vest ele au devenit populare prin anii ’70, potrivit ghidelectrocasnice.ro.
Durata de viata a unei masini de spalat vase poate trece usor de 10-20 de ani, cu conditia de a cunoaste si respecta instructiunile de utilizare. Pentru obtinerea celui mai bun rezultat, este importanta pozitionarea corecta a veselei in compartimentele masinii de spalat vase.
Nu se va folosi masina de spalat vase pentru vesela din lemn, acestea putand crapa de la conditiile de umiditate si temperatura din interior.
Este importanta eliminarea resturilor de mancare din vasele puse la spalat. Pentru eliminarea mirosurilor, igienizarea si improspatarea interiorului, ocazional se porneste un ciclu de spalat, fara vase, folosind doar o cana de bicarbonat de sodiu si o cana si jumatate de otet.
Iata de ce trebuie sa tineti cont cand alegeti sa cumparati o masina de spalat vase.
1. Formatul constructiv
In functie de acest criteriu, masinile de spalat vase pot fi:
- Normale. Constructie de sine statatoare, care se poate monta in cel mai convenabil loc si pot fi oricand mutate in caz de reorganizare a incaperii. Au latimi standard de 45, 55 si 60 cm.
- Compacte. Acestea se remarca in primul rand prin dimensiunile reduse, sub jumatate din cea a unei masini normale. Au un singur sertar pentru vasele murdare, capacitatea totala fiind intre 4-8 seturi (cel mai frecvent de 6 seturi). Datorita dimensiunilor mici, pot fi alegerea perfecta pentru o bucatarie mica, inghesuita. Pot fi puse in cele mai diverse locuri, inclusiv pe perete, pe un raft solid (avand totusi o greutate de 20-30 kg si o latime de 55 cm).
- Incorporabile. Ca in general in cazul electrocasnicelor incorporabile, masinile de spalat vase din aceasta categorie pot fi complet integrate in mobilierul de bucatarie. Pe usa masinii se monteaza un panou din acelasi material cu restul mobilierului, pentru mascare completa. Pot avea latime mica, de 45 cm, sau mare respectiv 60 cm.
- Semiincorporabile sau partial incorporabile. Sunt aparate aproape identice cu cele incorporabile, dar spre deosebire de ele, masinile de spalat vase semiincorporabile nu vor fi complet mascate in mobilierul de bucatarie. Va ramane vizibil panoul de control sau cel putin un afisaj electronic.
2. Capacitatea
Aflata de regula intre 4 si 14 seturi, este importanta la alegerea unei masini de spalat vase de capacitate potrivita nevoilor proprii.
Un set de vase cuprinde urmatoarele: o farfurie de supa, o farfurie intinsa pentru felul doi, o farfurie desert, un pahar, o cana/ceasca, un cutit, o lingura, o furculita, o lingurita de desert.
Daca avem frecvent musafiri, o bucatarie incapatoare si buget suficient, putem lua in considerare cumpararea a doua masini de spalat vase: una mare pentru uz normal si una micuta pentru pahare, cescute de cafea, farfurioare si alte maruntisuri folosite frecvent la petreceri sau la intalniri cu prietenii.
3. Cosuri reglabile
Cosurile (sertarele) pentru vase si tacamuri murdare trebuie sa aiba o pozitie reglabila pe verticala si totodata elementele despartitoare interioare sa fie reconfigurabile, astfel incat sa permita o organizare perfecta a continutului. Elementele componente mobile ale cosului cresc flexibilitatea acestora de a gazdui inclusiv obiecte mai mari, de forme deosebite.
Tacamurile la randul lor trebuie sa dispuna de un spatiu dedicat in interiorul cosului pentru vase. De regula pentru ele exista un suport special in care fiecare tacam are o pozitie fixa, astfel incat sa se elimine posibilitatea ca ele sa se lipeasca unele de altele si sa ramana nespalate.
4. Senzor de murdarie (senzor de turbiditate)
Senzorul pentru puritatea apei regleaza temperatura, durata spalarii si consumul de apa in functie de gradul de curatenie al apei reziduale. Contribuie atat la obtinerea unui rezultat perfect al spalarii indiferent de starea initiala a vaselor, cat si la economia de apa si de curent electric.
5. Clatire/asteptare
Aceasta functie permite o clatire a vaselor murdare introduse in masina de spalat vase, inainte de a rula un ciclu complet de spalare. Astfel se reduc mirosurile si se previne uscarea grasimilor pe suprafata vaselor pana se aduna suficiente vase murdare pentru a porni spalarea propriu-zisa.
6. Incarcare la jumatate
O optiune care poate fi utila in multe situatii in care masina de spalat vase inca nu este plina, pentru a putea rula un ciclu normal de spalare, dar avem nevoie urgent ca toate vasele sa fie curate. Sau urmeaza sa plecam in concediu si nu putem lasa vasele murdare in aparat pana la intoarcere.
7. Filtre manuale sau cu autocuratare
Filtrele pentru curatarea apei de spalare sunt cele care retin resturile de mancare care ar putea ajunge sa fie redepozitate pe vase sau care ar putea contribui la infundarea masinii. Aceste filtre pot fi de doua feluri.
- Filtrele manuale constau intr-un set de site din inox sau plastic care trebuie curatate manual in mod regulat. Ele sunt foarte usor accesibile si se curata de resturile retinute in maxim cateva minute.
- Filtrele automate, cu autocuratare, de regula nu necesita nici un fel de interventie manuala. Ele constau intr-un dispozitiv gen rasnita care marunteste resturile de mancare si apoi le evacueaza odata cu apa murdara. Produc zgomot suplimentar si bineinteles contribuie la pretul mai ridicat al masinii de spalat vase.
8. Programe de spalare
Chiar si cele mai simple masini de spalat vase au minim trei programe, pentru spalare usoara, medie si intensa. Acestea sunt suficiente pentru majoritatea nevoilor practice, inclusiv pentru mancare arsa. In afara de acestea mai pot fi programe speciale pentru spalarea vaselor de cristal, spalare cu abur, dezinfectie, spalare rapida s.a., totalul acestora putand trece de 10. In general numarul de programe creste odata cu pretul aparatului.
9. Material interior
Cuva interioara a masinilor de spalat vase poate fi din material plastic sau din otel inoxidabil. Plasticul la randul sau poate avea diferite culori, cel gri fiind mai rezistent in timp la pete si zgarieturi decat cel alb. Fireste, cel mai rezistent dar si cel mai scump este cuva interioara din inox. Indiferent de materialul din care este fabricata cuva, aceasta are o durata de viata mai mare decat cea a masinii de spalat vase, prin urmare orice alegere este buna.
10. Comenzi ascunse si afisaj
Panoul de comanda plasat pe muchia usii masinii de spalat vase poate fi o alegere atragatoare din punct de vedere al designului, insa el este ascuns vederii la inchiderea usii si inaccesibil pana la terminarea ciclului de spalare. De aceea este important sa existe un ecran vizibil care sa afiseze programul ales, timpul ramas pana la finalizarea lui, cantitatea de sare si detergent existenta si eventual alti parametri de functionare.
11. Temporizator pentru pornire intarziata
Masinile de spalat vase sunt destul de zgomotoase in timpul functionarii, mai ales modelele mai ieftine. De regula nivelul de zgomot se situeaza intre 39 si 55 dB(A). Din acest motiv este foarte practica existenta unui temporizator care sa ne permita programarea intarziata a pornirii ciclului de spalare pentru un interval de timp in care nu ne deranjeaza (suntem plecati la serviciu, la cumparaturi etc.). Majoritatea masinilor de spalat vase dispun de un temporizator care permite pornirea intarziata cu pana la 24 de ore.
Alte dotari
In afara celor de mai sus, mai putem intalni o multime de tehnologii:
- sistem de spalare cu schimbator de caldura
- circuit electronic de regenerare a sarii de dedurizare
- senzor de incarcare
- diferite sisteme de uscare
- iluminat interior
- tehnica de spalare cu presiune variabila
- diferite nivele de temperatura (o temperatura de peste 60 de grade Celsius nu inseamna neaparat si o spalare mai buna)
- diverse sisteme de dozaj detergent
- servomecanism de inchidere a usii
- protectie impotriva inundatiilor, atat in timpul functionarii, cat si in repaos sau in cazul caderilor de tensiune
- sisteme de recuperare a apei (apa de la ultima clatire este stocata pentru urmatoarea prespalare)
- functie de blocare a panoului de control pentru a nu putea fi accesata de copii mici
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: