Izolarea termica a locuintei este vazuta ca tot mai necesara in conditiile cresterii costurilor cu incalzirea, dar si a temperaturilor tot mai ridicate cu care ne confruntam vara. Nu in ultimul rand, aceste lucrari sunt incurajate si din ratiuni ecologiste, pentru ca cladirile sunt cei mai mari consumtarori de energie. Cum alegi insa materialul potrivit pentru a asigura izolarea termica a casei tale si un consum redus de energie?
Principalele tipuri de materiale folosite la izolatii sunt cele ecologice, polistirenul si vata minerala.
Un exemplu de izolatie ecologica este cea din fibre de celuloza produse din hartie de ziar.
Polistirenul este cel mai ieftin si accesibil material de izolare termica, iar montarea placilor de polistiren se face foarte usor. Polistirenul se gaseste pe piata in doua variante: expandat si extrudat – mai greu, cu performante mai bune si mai scump. O problema a polistirenului este legata de siguranta la incendiu. In cazul izbucnirii unui incendiu, polistirenul rezista fara sa se aprinda o anumita perioada, dar daca nu se intervine rapid, odata ce ia foc, polistirenul intretine puternic incendiul. In plus, nu este un bun izolator fonic, iar cu timpul placile de polistiren isi pot modifica dimensiunea pe fondul variatiilor de temperatura.
Izolarea se poate face si cu vata minerala de sticla sau bazaltica, care are o rezistenta mai mare. In caz de incendiu, vata minerala nici nu se aprinde usor, nici nu intretine focul. Totodata, vata minerala izoleaza si fonic. Placile de vata minerala bazaltica se monteaza aproximativ la fel de usor precum cele din polistiren.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: