Pe lângă utilitatea practică pe care o are camera destinată băii, aceasta este asociată și cu relaxarea, așa că alegerea mobilei pentru baie necesită o atenție deosebită, îndeosebi alegerea oglinzii pentru baie.
Chiar dacă inițial poate te interesează mai degrabă să ai o cadă cu un desgin modern și în care să te relaxezi după o zi grea, oglinda din baie este elementul central al acestui spațiu, iar designerii recomandă să ții cont de alegerea acesteia încă din faza de proiectare. O oglindă bună, pe lângă faptul că te ajută să îți faci rutina de îngrijire dimineața și seara, poate maximiza spațiul, mai ales dacă nu este unul prea generos.
Așa că hai să vedem cum o alegi pentru a-ți deservi cel mai bine nevoile.
- Dimensiuni
Criteriul general este acela al proporției, experții recomandând ca lățimea oglinzii din baie să nu fie mai mare decât cea a chiuvetei, însă dacă ai o baie mică și vrei să creezi impresia de mai mult spațiu, poți alege o oglindă de dimensiuni mai mari. De asemenea, poți obține același efect și dacă alegi o oglindă cu neon sau led și care are dulap încorporat. În cazul în care baia este mare, este perfect să alegi o oglindă supradimensionată sau chiar mai multe oglinzi.
- Forma
Cele mai comune forme, dar și cele mai versatile, sunt cea dreptunghiulară și cea rotundă. În ultima vreme, oglinda rotundă pentru baie câștigă tot mai mult teren și poate fi o alegere potrivită pentru tine, dacă îți place această variantă. Ține cont de faptul că acestea pot fi și soluții ergonomice. Un alt tip de oglindă este cea dreptunghiulară, recomandată pentru orice fel de baie. Dacă ai o baie îngustă, cea mai inspirată alegere este o oglindă de baie verticală, cu contur ondulat sau dreptunghiular, în funcție de cât de departe vrei să mergi cu nonconformisul.
- Tipul de oglindă
Pe lângă formă, care poate varia, de la rotundă, pătrată, dreptunghiulară și până la forme neconvenționale, pe care le poți comanda conform preferințelor tale, mai sunt și alte apecte care contribuie la diversele modele de oglinzi. De exemplu:
– oglinzi cu sistem de iluminare – recomandate mai ales dacă nu ai parte de lumină naturală
– oglinzile colorate – dacă vrei să te joci și să experiemntezi
- oglinzile prevăzute cu dulap pentru depozitare – utile mai ales când vrei să salvezi spațiu
- oglinzi suspendate – pe care le poți muta ușor
- Stilul de desgin interior ales
Un alt criteriu important pe care te sfătuim să îl iei în considerare atunci când alegi oglinda pentru baia ta este și stilul în care ai ales mobilierul pentru baie și, implicit, pentru casă. Imaginează-ți cum ar arăta o oglindă în stil vintage amplasată într-o baie minimalistă. Pentru a nu crea dizarmonie, alege același stil de design și pentru oglindă. Câteva exemple: dacă spațiul tău este decorat în stilul vintage, este potrivită o oglinda cu rame groase, poate chiar ornamentată; dacă ești fan minimalism, alege o oglindă simplă, cu rame din metal; dacă îți place art deco, vezi modelele de oglinzi care au forme mai puțin obișnuite, dimeniuni mari și rame complicate.
- Accesorii
Așa cum ziceam mai sus, poți adăuga un LED sau un neon, pentru mai multă lumină, utile mai ales pentru machiat sau bărbierit. De asemenea, pentru aceste acitivăți, poți folosi o oglindă mai mică, suspendată, care are funcția de augementare. To la categora accesorii, intră și funcția de dezaburire, pe care unele oglinzi o pot avea și care are rolul de a preveni formarea condensului pe oglindă. Funcționează foarte simplu, fiind montată în spatele acesteia o folie încălzitoare. Inutil să mai menționăm bucuria provenită din faptul că nu te va mai încurca aburul, dar nici nu va mai fi nevoie să cureți oglinda din baie. Orice formă ai alege și orice funcție, nu uita că gustul tău, pe lângă stilul și dimensiunile încăperii, este acela care te va ajuta să te hotărăști!