Calcatul rufelor este pentru multi o povara, insa daca folositi aparatele potrivite, aceasta sarcina se poate transforma intr-o adevarata placere. Pornind de la aceasta idee, vorbim in randurile de mai jos despre avantajele unei statii de calcat si enumeram 5 lucruri importante de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati una.
Cum alegi statia de calcat: 5 lucruri de care trebuie sa tii cont
Din pacate, unele tesaturi nu pot fi calcate cu un fier de calcat normal deoarece nu are puterea necesara de a patrunde pana in adancul tesaturii, acesta fiind motivul pentru care o statie de calcat este o alegere mult mai buna. Aceasta are o baza cu rol de generator de aburi la o inalta presiune pentru a patrunde adanc in tesatura, rezultatele fiind mult mai bune decat in cazul unui fier de calcat simplu. In plus, capacitatea rezervorului de stocare a apei va permite sa aveti sesiuni lungi de calcat rufe, fara sa fiti nevoiti sa reumpleti cu apa, crescand astfel confortul si eficienta.
Practic, o statie de calcat este un fier de calcat modern, care este cuplat la un generator extern de abur. Care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont si cum alegi statia de calcat, aflam din randurile de mai jos:
Puterea
Fara indoiala, primul lucru la care trebuie sa fiti atenti este puterea. Astfel, pentru a alege un produs calitativ, este indicat sa alegeti un model care are puterea de cel putin 2000 W, iar daca va doriti un produs superior, optati pentru un model de cel putin 2400 – 2600 W.
Functiile
Apoi, functiile statiei de calcat sunt la fel de importante precum puterea. De fapt, acestea fac diferenta intre un calcat usor, cu rezultate perfecte, indiferent de materiale, si munca epuizanta. Astfel, daca va doriti o statie de calcat buna, alegeti una care are functii precum self-clean (auto curatare sau auto dezinfectare), auto-oprire (se opreste automat dupa cateva minute dupa ce sesizeaza ca nu este utilizata statia), anti-picurare (inchiderea supapei de apa), anti-calcar (puteti utiliza orice tip de apa, chiar si cea de la robinet pentru ca are functie de indepartare a calcarului) si calcare verticala (va ajuta la o calcare eficienta atunci cand vine vorba de costume sau piese delicate).
Puterea jetului de abur
Pentru ca vorbim despre statii de calcat, trebuie sa ne referim la caracteristicile jetului de abur. Astfel, debitul recomandat ar trebui sa fie mai mare de 100 g intr-un minut. De asemenea, simpla pulverizare ar trebui sa produca un jet de abur mai mare de 250 g.
Sistemul de dispersie a aburului
Foarte important pentru o statie de calcat, sistemul de distributie din talpa trebuie sa ofere un numar cat mai mare de gauri cu dimensiuni cat mai mici. Unele modele mai ieftine ofera gauri mari, insa modelele superioare pot avea un sistem cu gauri multiple cu diametru de ordinul micronilor. Trebuie sa verificati totodata si numarul de trepte pentru ajustarea puterii aburului, modelele superioare oferind trei sau mai multe trepte pe langa optiunea de declansarea manuala a unui jet puternic. De obicei, calcarea verticala este implicita, insa merita sa verificati ca statia chiar este garantata sa functioneze astfel.
Talpa
Nu in ultimul rand, un aspect la care trebuie sa fiti atenti este materialul din care este confectionata talpa. Modelele cu talpa din aluminiu sunt comune, insa acestea au tendinta sa se zgarie usor, sa se curete greu si sa se incalzeasca prea puternic. Talpile din inox sunt mai rezistente decat cele din aluminiu, insa si acestea au tendinta sa se lipeasca de haine. Modelele acoperite cu teflon, aliaj de paladiu sau alte materiale cu aderenta scazuta aluneca foarte bine, insa sunt sensibile la zgarieturi. In final, ceramica este cea mai buna alegere deoarece ofera aderenta mica, distributie uniforma a caldurii si rezistenta la zgarieturi.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: