Daca stati intr-o zona cu intreruperi frecvente de curent, aveti o casa de vacanta intr-o zona in care nu exista bransament electric sau vreti sa petreci o vacanta in camping avand insa posibilitatea sa incarcati un telefon sau sa folositi un fierbator, solutia este achizitia unui generator de curent.
Dupa cum vedem consultand oferta unui magazin specializat, aici si aici, pe piata se regasesc multiple produse de acest tip, la preturi foarte diferite, astfel incat alegerea nu este una usoara. Este esential sa fie determinate clar nevoile carora acest aparat trebuie sa le raspunda.
In primul rand, se pune problema care va fi scopul investitiei: sa alimenteze cu energie electrica o casa locuita permananet unde nu exista bransament, atelierul in care folositi diverse aparate, casa de vacanta numai pe perioada concediului sau sa fie o rezerva pentru ca stati intr-o zona cu caderi frecvente de curent. Dupa caz, puteti opta pentru un generator mai mic si mai ieftin sau pentru unul puternic, capabil sa functioneze non-stop.
De asemenea, daca scopul aparatului este sa asigure alimentarea cu curent in caz de avarie, pentru a va permite sa va desfasurati in continuare activitatea, dar si pentru a nu pune in pericol functionarea aparaturii din casa, acesta trebuie sa porneasca automat atunci cand alimentarea din retea se opreste.
In functie de folosirea generatorului si in exterior sau numai in interior, acesta va trebui dotat sau nu si cu carcasa. De asemenea, trebuie sa tineti cont de gradul de proximitate al generatorului de locul in care va desfasurati activitatea, pentru a stabili cat de zgomotos poate fi aparatul pe care il cumparati.
Nu in ultimul rand, trebuie sa verificati la tabloul dumneavoastra electric care este amperajul maxim de care aveti nevoie. Nu trebuie ca generatorul sa aiba neaparat puterea inscrisa pe panou (de exemplu, 100A), mai ales daca vreti sa il folositi doar pentru aparatele si iluminatul care va sunt indispensabile.
Totodata, tabloul dumneavoastra de bransare la reteaua electrica nationala poate fi monofazat (cum este in general la locuinte si intreprinderi mici) sau trifazat (cum este la intreprinderi medii si mari), aspect pe care este bine sa il verificati cu un electrician inainte de a incepe cautarile.
O chestiune esentiala este tipul de carburant pe care sa functioneze generatorul: benzina sau motorina. Generatoarele diesel (pe motorina) sunt mai scumpe, dar au si un consum mai redus si o viata mai lunga. Am scris mai pe larg despre cele doua tipuri de generatoare aici si aici.
Surse: energiacaseitale.wordpress.com, caietul-cristinei.ro; Foto: homedepot.com.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: