Pentru cei care detin curte si gradina, adica o suprafata destul de mare de cultivat, cel mai indicat instrument ce trebuie folosit este motocultorul (gasesti diverse modele AICI).
Aceasta masina este practic o freza motorizata, care permite in prima instanta maruntirea solurilor, alaturi de o serie de alte procedee agricole indispensabile. Fiind unul dintre instrumentele de baza de care aveti nevoie in curte si in gradina, este important sa fie unul de calitate si sa luati o decizie cat mai bine informata cand il achizitionati.
Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont cand alegeti un motocultor.
Tipul aparatului
In functie de complexitatea lucrarilor pe care le aveti de efectuat si de duritatea solului, veti avea de ales intre cele trei mari tipuri de motocultoare:
hobby – cele mai simple. Frezele ajung pana la 20 cm in pamant, fiind capabile sa cultive o suprafata de pana la 5.000 de metri patrati.
semiprofesionale – au si cutie de viteze, astfel ca pot utiliza ritmuri diferite de lucru, in functie de procedeele indeplinite, si o putere superioara, putand tracta si o remorca de mici dimensiuni. Frezele intra in pamant la aproximativ 20 – 22 cm, iar suprafata de lucru recomandata este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de metri patrati.
profesionale (motocultivatoarele) – au putere si greutate mult mai mari si sunt indicate in special pentru lucrul cu soluri grele, dificile. Adancimea de afanare este cuprinsa intre 22 si 25 cm, iar suprafetele administrate depasesc lejer 10.000 de metri patrati.
Tipul motorului
Puterea si consumul motocultoarelor sunt determinate si de tipul motorului. Va stau la dispozitie doua optiuni: motorul electric si motorul diesel (cu ardere interna de combustibil).
Motocultoarele electrice sunt in mare parte denumite motosape, fiind dependente de o sursa de energie electrica. De obicei, suprafetele pe care acestea sunt capabile sa le administreze sunt mai restranse, iar puterea oferita este exprimata in watti (W).
Motocultoarele diesel utilizeaza un motor in 4 timpi, care se alimenteaza cu diverse tipuri de combustibil. Puterea este exprimata in cai putere (CP), unde 1CP este echivalentul a aproximativ 735W. Cu cat mai mare este puterea oferita, cu atat mai mare va fi consumul, insa si randamentul va creste. Suprafata ce poate fi lucrata cu un motocultor diesel dubla sau tripla fata de cea lucrata cu o motosapa.
Latimea frezelor
Pentru a determina cat de usor veti lucra cu motocultorul ales, trebuie sa va uitati la latimea frezelor – distanta maxima pe care o poate acoperi axul cu freze incorporat la o singura trecere. Fiecare motocultor este echipat cu un anumit numar de freze, care au sarcina de a rascoli solul sau de a efectua diverse procedee agricole, dupa caz. Pentru modelele hobby si cele semiprofesionale, aranjamentul cutitelor este unul conventional, ele fiind aliniate pe un ax plasat in partea inferioara a utilajului. In cazul motocultivatoarelor, frezele sunt dispuse hexagonal, astfel incat sa prezinte o mai mare rezistenta la uzura si sa ofere randament sporit.
Functii
Sunt o serie de dotari importante la un motocultor, care il fac mai eficient si mai usor de folosit.
O functie importanta este aceea de rotire in sens invers, astfel incat sa puteti curata mai usor motocultorul.
Tineti cont si de ce accesorii are incluse: cu cat sunt mai multe, cu atat va vor ajuta la mai multe lucrari.
De asemenea, ar trebui sa stiti ca motocultorul ar trebui sa aiba o greutate cat mai mare pentru o eficienta sporita si prevenirea uzurii.
Sursa: clovis.ro, blogdecasa.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: