Se spune ca suntem ceea ce mancam, dar cum ramane cu ceea ce bem? Nu este la fel de important? Noi spunem ca da. Stim ca nu este indicat sa bem cafea seara si de multe ori ne ferim sa o bem si dimineata deorece are efecte negative asupra dintilor. Cumparam apa imbuteliata sau ne achizitionam un filtru de apa pentru robinet si lista poate continua. Dar cum ramane cu alcoolul pe care il bem? Acesta nu ar trebuie sa fie de o calitate superioara? Noi raspundem afirmativ si la intrebarea aceasta. Voi? O seara petrecuta cu prietenii la un parahar de vin reprezinta o zi incheiata cu succes, iar cand vinul este unul exceptional, parca si conversatiile curg mai usor.
Dupa cum probabil ti-ai dat seama deja, astazi vom vorbi despre cateva caracteristice ale vinului si cateva lucruri la care sa fii atent cand achizitionezi o sticla de vin. Asa cum spuneam mai sus, trebuie sa ne asiguram ca si bem produse de calitate, nu doar mancam alimente sanatoase.
Asadar, tine cont de lucrurile acestea inainte sa achizitionezi un vin:
Crama de unde provine – atunci cand achizitionam un produs electrocasnic avem anumite marci prefrate, de care suntem convinsi ca sunt cele mai bune. De ce nu am face la fel si cand vine vorba de vin? Crama de unde provine vinul este primul lucru la care trebuie sa fii atent. Asigura-te ca acestia nu folosesc tratamente chimice in vita de vie si incearca, pe cat posibil, sa alegi un vin BIO. Ce inseamna vinul BIO? Inseamna ca strugurii au fost transportati cu ajutorul calului si carutei si ca vinul nu contine sulfati;
Preparatele cu care vrei sa il consumi – daca planuiesti doar sa bei un vin, impreuna cu cativa prieteni, atunci vei alege vinul in functie de preferintele majoritatii, insa daca planuiesti sa gatesti, vinul trebuie ales in functie de preparate. Astfel, in mare parte, vinurile albe se potrivesc cu mancaruile putin colorate, cum ar fi preparatele din peste, din carne alba de pasare sau sosuri galbene/albe. Vinurile rosii se asociaza cu preparatele din carne rosie si sosurile de culoare inchisa. In ceea ce priveste densitatea, vinurile fine se asociaza cu preparate culinare cu un gust delicat, iar preparatele rustice, cu vinuri mai corpolente. Daca mananci o mancare traditionala dintr-o anumita zona a tarii, aceasta trebuie asociata cu vinul specific zonei.
Pretul – un vin de buna calitate nu trebuie neaparat sa fie foarte costisitor, insa este recomandat sa te feresti de vinurile foarte ieftine, sub 15 lei, de exemplu. Daca verifici cu atentie eticheta produsului si studiezi felul in care a fost vinul produs (daca acesta contine chimicale) este suficient ca sa iti dai seama daca este un vin bun.
Si pentru ca traim intr-o perioada in care tehnologia isi spune cuvantul, iar timpul liber este din ce in ce mai limitat, este mult mai convenabil sa apelam la un magazin online de vinuri, decat sa pierdem timpul intr-un supermarket. In acest fel, poti studia cu atentie oferta si te poti documenta prielnic, inainte sa iei o decizie.
Foto: pixabay.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: