Cei mai multi oameni cred ca marea provocare este sa amenajazi o curte mica, sa folosesti cat mai eficient spatiul redus. Dar la fel de solicitant este sa aranjezi si o curte mare, sa gasesti cel mai bun raport intre spatiu larg si confort. Acest raport nu este intotdeauna cel mai bun, dovada fiind curtile care arata ori ca niste stadioane (cu gazon frumos taiat), ori ca niste depozite REMAT, cu lucruri aruncate alandala, chiar daca unele par a avea o intentie organizatorica.
Sursa fundamentala a relaxarii este armonizarea cu spiritul naturii. A avea o curte pe care sa o umpli cu materialele sintetice constituie una dintre marile greseli, prin care, chiar daca nu toti isi dau seama, te indepartezi de natura. Deci, intr-o curte mare trebuie sa avem cativa pomi fructiferi si/sau plante perene care vor da acestui spatiu volum… dar si umbra.
Suprafata de acoperire cu pomi va fi de maximum 50 %, in caz crontrar putand vorbi (in gluma?) mai mult de o livada, decat de o curte. Iarba, frumos taiata, este un element obligatoriu nu doar pentru ca asigura un aspect frumos, ci pentru ca iarba neteda este relaxanta.
Gazonul implica in mod necesar o poteca, pentru ca aceasta cale de acces protejeaza si iarba, dar si vizitatorii, care, sa zicem, vor veni pe tocuri, elegant imbracati la un party pe timp de ploaie. Piatra naturala poligonala sau piatra de rau reprezinta o solutie eleganta pentru realizarea acestor poteci.
Piatra cu forme neregulate creeaza alei cu un design stilat si aerisit, care, in plus, se pot asorta cu exteriorul caselor placate cu acelasi tip de piatra. Imaginati-va o curte traversata de o poteca ce va parea ca urca usor pe unul dintre zidurile casei – mai ales in cazurile unei amenajari cu tenta rustica sau mediteraneeana.
In afara de potecile din pietre cu forme neregulate (care pot avea sau nu rosturi), putem avea cai de acces formate din dale cu forme regulate (patrate sau dreptunghiulare) sau din piatra cubica in diverse culori. Aceste pietre naturale cu rol de poteci pot fi montate pe nisip sau pe beton si trebuie sa fie destul de groase, cand sunt destinate unui trafic intens. Nisipul si rocile decorative pot fi si ele de ajutor pentru a orna sau a delimita un perimetru cu flori sau un spatiu destinat copiilor.
Tot din piatra naturala se pot face terase. De obicei, pentru placarea teraselor, romanii preferea travertinul, Classic sau Latte, cu marginile daltuite, marmura Kavala, buciardata, ardezie Menta sau marmura Cappuccino. Daca terasa este acoperita, stalpii pot fi din lemn sau tot din piatra naturala. Lemnul este o solutie perfecta pentru amenajarea unor curti de mare intindere, avand doar dezavantajul ca se deterioreaza iremediabil in timp, lucru care nu este valabil pentru piatra naturala.
Odata impermeabilzata, piatra rezista foarte mult si, la nevoie, se pot inlocui bucati din placari fara a se modifica cromatica generala a ansamblului. Piatra de calitate superioara disponibila la un pret optim nu se gaseste pe toate drumurile, dar exista cateva surse de incredere in Romania, deci aveti de unde alege, gama fiind extrem de variata.
Avem deci vegetatie (pomi, iarba, arbusti si flori etc.), o alee si o terasa din piatra naturala. Ne mai trebuie niste obiecte de mobilier pe terasa. Acestea pot fi din lemn, fier forjat sau in combinatie cu piatra naturala. Avand in vedere ca discutam despre o curte mare, ideal ar fi ca aceasta sa aiba si bucatarie de vara, plasata sub foisor sau in aer liber.
Daca se afla sub foisor, materialele din care sunt realizate elementele componente ale bucatariei conteaza mai putin, insa cele expuse intemperiilor trebuie sa fie speciale. Iar aici vorbim despre piatra naturala din care putem avea gratare, cuptoare, mese de lucru, chiuvete etc.
La cumpararea unui asemenea cuptor placat cu piatra naturala decorativa sau poligonala, trebuie verificat la ce temperaturi maxime rezista acesta, deoarece multe sunt defectuos facute, chiar daca la exterior toate par la fel. Aceste cuptoare si gratare placate cu piatra naturala se monteaza relativ usor, partile componente venind pe un palet. Cuptoarele mari pot ajunge pana la 800 kg, prin insumarea greutatilor tuturor partilor componente.
Mai adaugam la lista obiectelor importante care pot da un aer elegant si primitor unei curti de mari dimensiuni o cismea din piatra sau o fantana arteziana (ambele tipuri de produse au si variante de dimensiuni mai mici – vezi oferta de la piatraonline.ro)
Toate aceste solutii de amenajare oferite de piatra naturala, alaturi de vegetatie, pentru o curte de mari dimensiuni confera armonie spatiului (prin asocieri coloristice potrivite), il dinamizeaza, creand o atmosfera propice relaxarii alaturi de familie si prieteni.
Surse foto: piatraonline.ro pinterest.com piatraonline.com