Viitorii parinti stiu foarte bine ca pregatirile incep cu mult inainte ca cel mic sa vina pe lume. Mai exact, cu cateva luni inainte. In aceasta privinta, acolo unde este posibil, specialistii recomanda ca bebelusii sa aiba de la inceput propria camera si, pe cat posibil, sa doarma singuri, inca din primele luni de viata. Sigur ca in final parintii hotarasc aceste aspecte, insa pentru cei care doresc sa amenajeze camera bebelusului, am pregatit in randurile de mai jos 20 de idei frumoase.
Cum amenajezi camera unui bebelus: 20 de idei frumoase
In linii mari, exista trei momente importante cand parintii trebuie sa amenajeze sau reorganizeze camera copiilor: la nasterea acestuia, cand parintii trebuie sa amenajeze camera pentru un bebelus, atunci cand copilul va merge la gradinita si atunci cand va merge la scoala – acestea fiind momentele cheie in viata unui copil. Sigur ca pe parcurs camera va mai avea nevoie de unele ajustari, insa nu vor fi schimbari radicale, asa cum vor fi atunci cand copilul va merge la scoala, moment in care acesta va avea nevoie de un birou, de exemplu.
In randurile ce urmeaza, vom discuta despre amenajarea camerei pentru un bebelus, asadar, pana cand copilul va merge la gradinita. Astfel, cele mai importante criterii de care trebuie sa tineti cont sunt cele care tin de igiena si sanatate. Asadar, este esential sa alegeti un pat confortabil, dotat cu o saltea potrivita, si sa va asigurati ca incaperea este bine ventilata (dispune de o fereastra care se deschide) si bine incalzita – temperatura constanta sa fie de 20 de grade Celsius.
In ceea ce priveste patul celui mic, acesta trebuie ales in functie de dimensiunile camerei, precum si in functie de sexul copilului, dar si preferintele parintilor. In momentul de fata, oferta pentru patuturi bebelusi este foarte variata, asadar, cu siguranta veti gasi un model pe placul vostru. Pe langa patul celui mic, specialistii ne recomanda sa amplasam in camera bebelusului si un fotoliu comod sau un pat de o persoana. Acestea pot fi atat loc de alaptat, cat si un loc in care va puteti odihni, alaturi de copil.
Nu in ultimul rand, este recomandat sa aveti in camera o masa de infasat si cateva rafturi sau corpuri suspendate. Pe masura ce copilul va creste, veti fi nevoiti sa adaugati diferite lucruri in camera, insa este esential ca centrul camerei sa ramana mereu liber pentru ca acesta va fi locul de joaca. De exemplu, odata ce copilul va merge la gradinita, in camera vor exista patru zone functionale – cea de dormit, cea de depozitare (haine si jucarii), cea de joaca si cea de studiu. Asadar, este recomandat, pe cat posibil, sa alegeti mobila copii care va face fata si acestor cerinte viitoare.
In ceea ce priveste culorile, este indicat sa optati pentru o paleta neutra: bej, gri, alb sau culori pastelate deoarece, in general, lucrurile destinate copiilor sunt foarte colorate. Astfel, intr-o incapere decorata neutru, jucariile vor fi observate mai bine si vor deveni parte din decor. Dupa ce bebelusul va creste, puteti sa aplicati stickere sau sa alegeti o draperie, un covor sau lenjerii de pat colorate. Pana atunci, este suficient daca decorati tavanul intr-un mod creativ, aceasta fiind zona pe care cel mic o va „studia” cu atentie in primele luni din viata. In continuare, va prezentam 20 idei pentru amenajarea camerei:
Sursa: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: