In prezent, cei mai multi aleg sa isi amenajeze locuinta in stil modern sau chiar minimalist. Cu toate acestea, multe persoane adora stilul clasic deoarece este, de departe, un stil care denota foarte mult bun-gust. Astfel, principalele caracteristici ale stilului clasic sunt echilibrul, simplitatea, seriozitatea, confortul si eleganta, fiind un stil atemporal care poate fi cu usurinta integrat in orice locuinta, de la case spatioase, pana la apartamente de mici dimensiuni. Pornind de la aceasta idee, va prezentam in randurile de mai jos principalele reguli pe care trebuie sa le respectati, daca doriti sa va amenajati casa in stil clasic.
Cum amenajezi casa in stil clasic
Intai de toate, coordonatele amenajarii unui interior clasic, mai presus de moda si tendinte, sunt date de materialele de calitate atent alese, texturile fine placute la atingere, iluminatul bland si nuantele cromatice. Astfel, inspirat din estetica clasicismului, acest stil de design interior poate imbina elemente de mobilier din diverse epoci si stiluri (baroc, victorian, frantuzesc, englez). Din aceste motive orice interior devine intim, elegant si cu suflet in amenajarile interioare clasice.
Una dintre culorile definitorii pentru stilul clasic este albul. Deseori sunt folosite nuante pastel: crem, bej, galben pal, culoarea fildesului etc. Combinarea acestor culori cu mobilierul din lemn in culori inchise confera senzatia de confort, stabilitate, eleganta si chiar severitate.
Astfel, in ceea ce priveste piesele de mobilier, exista cateva elemente cheie care trebuie sa se regaseasca in orice locuinta decorata in stil clasic. In living este recomandat sa montati o biblioteca din lemn masiv, in timp ce pentru dining va sfatuim sa alegeti scaune tapitate. In functie de preferintele personale si de bugetul de care dispuneti, puteti alege o vitrina, in care sa expuneti portelanuri fine, obiecte ceramice pretioase, servicii de cristal sau argintarie. In dormitor, caracteristice stilului clasic sunt modelele de dressing-uri din lemn masiv sau cu furnir.
Referitor la corpurile de iluminat, va recomandam sa optati pentru cele din fier forjat sau panza. Daca spatiul va permite, alegeti un candelabru, aceasta fiind piesa de rezistenta in materie de iluminat. Astfel, candelabrele mari si mai ales cele cu mai multe brate sunt elementele de nelipsit dintr-un interior clasic. Acestea vor crea o atmosfera glamour si vor conferi lumina ideala care sa puna in valoare ansamblul amenajarii. Pentru un aer mai rafinat alegeti candelabre de portelan cu finisaj in culoarea bronzului.
Desigur ca si accesoriile joaca un rol important in definirea stilului. Prin urmare, accesorizati incaperea cu vase din portelan, tablouri, sculpturi sau oglinzi. In living, dar mai ales in dormitor, draperiile cu textura grea, din materiale pretioase precum matasea naturala, taftaua sau catifeaua vor completa elegant orice decor clasic. Covoarele de lana, de preferat lucrate manual, sunt preferatele amenajarilor clasice. Trebuie dispuse in centrul incaperii, astfel incat sa lase suficient loc pentru a se evidentia si podeaua. Covoarele au rolul de a conferi simetrie si contur si este obligatoriu sa aiba un design simplu sau cu motive specifice, discrete, care se repeta.
Nu in ultimul rand, pardoselile naturale din lemn, marmura sau piatra sunt cele mai potrivite pentru camerele decorate in stilul clasic. Lemnul este cel mai folosit dintre aceste materiale. Podelele sunt, de obicei, realizate din lemn inchis la culoare, cu o latura rustica. Interiorul este definit de legile simetriei, iar acelasi lucru e valabil si pentru pardoseli. Placile sunt, de cele mai multe ori, de aceeasi marime, fiind orientate catre sursa de lumina.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: