Bucatariile moderne se definesc printr-un design simplu, minimalismul fiind ceea ce caracterizeaza tendintele actuale in amenajarile interioare. Mai putin in voga, insa destul de puternice au ramas preferintele publicului pentru aspectele rustice, traditionale sau mediteraneene (lemn, pietre in culori calde: travertin, marmura, ardezie) folosite astazi pentru decorarea bucatariilor.
Preferinta pentru spatiile cat mai putin aglomerate se simte foarte bine chiar si in designul simplu al echipamentelor destinate bucatariilor: frigidere, hote, aragazuri, cuptoare.
In acest context, sunt cautate pietrele naturale cu suprafate lucioase care sa se asorteze cu inoxul si cu albul aparatelor electrocasnice. Marmura, onixul, travertinul, granitul, in variantele lor lucioase, sau placile terazzo se incadreaza perfect in galeria decoratiunilor interioare pentru bucatarii. Exemple: marmura White, Nero Marquina, Kavala, granitul Rosa Porrino, Extra Blue, travertinul Yellow.
Blaturile, contrablaurile, pardoseala trebuie sa realizeze un echilibru cromatic nu doar intre ele, ci si cu restul elementelor de decor. Lucrul pare usor de realizat, iar cea mai mare si mai frecvena greseala este aceea de a placa intreaga bucatarie cu un singur tip de piatra, intr-o singura culoare. Rezultatul este o incapare fara profunzime, fara dinamism, plictisitoare, care poate fi rareori salvata de un frigider, aragaz sau dulap in culori diferite de ale pietrei.
Piatra naturala inseamna diversitate, si acest lucru se poate transpune usor in amanajarea unei bucatarii. Daca avem un blat din marmura, contrablatul poate fi dintr-un mozaic de marmura dintr-o culoarea asemanatoare sau radical diferita. Pentru un blat realizat din travertin, se poate gasi fara probleme un mozaic din travertin, produsele de acest tip fiind foarte numeroase. Culorile si texturile pietrelor naturale intra intr-o relatie directa nu doar daca suprafetele sunt in contact direct, ca in cazul perete-pardoseala sau blat-contrablat, ci intregul ansamblu se supune acelorasi reguli de asociere. Un blat de bucatarie din travertin Classic (culoare crem) nu va functiona niciodata cu o pardoseala din marmura neagra (Nero Marquina, de exemplu), dar o podea din aceasta marmura rezoneaza perfect cu un blat de marmura Thassos (alb complet) sau cu un perete din mozaic de Thassos. La fel, o pardoseala din travertin Yellow se poate asocia cu un contrablat din marmura Sunny.
Ca si in cazul sufrageriilor moderne, si in bucatarii este recomandabila placarea unui perete cu o piatra diferita ca textura si culoare de restul amenajarii. Astfel se va crea o pata de culoare generatoare de profunizme spatiala, realizandu-se astfel fixarea unui centru vizual in jurul caruia incaperea va parea mai mare si mai dinamic. Un asemenea efect se poate dobandi si prin folosirea ardeziei flexibile SKIN. Folosita frecvent la placarea unui perete, totala sau partiala, acest tip nou de material, foarte maleabil, se intrebuinteaza si la acoperirea elementelor de mobilier din bucatarie. Placarea mobilierului, atunci cand acesta este bine facut, se poate realiza si din placi de marmura (Nero Marquina, de exemplu), travertin sau granit. Moda placarilor dulapurilor de bucatarie cu placi de piatra naturala a ajuns si in Romania, iar acest lucru confera spatiului nu doar eleganta, ci rezistenta, ci si o nota aparte de inedit si confort vizual.
Amenajarea unei bucatarii moderne cu piatra naturala are un numar aproape infinit de solutii, dupa cum se poate vedea. De la minimalismul tot mai popular azi, pana la abordarea stilului retro, mediteraneean, rustic, high-tech sau shabby-chic, piatra naturala este un material recomandabil in amenajarile interioare pentru versatilitatea, estetica si rezistenta sa.