Vara, e o adevarata placere sa iti petreci timpul in curte sau in gradina, cu atat mai mult daca acestea sunt spatioase si amenajate intr-un mod deosebit. De cele mai multe ori insa, dupa ce am amenajat casa, nu mai avem rabdare sa vanam decoratiuni deosebite pentru gradina sau sa amenajam curtea intr-un mod practic, dar atragator in acelasi timp. Daca te-ai mutat recent intr-o casa noua sau daca locuiesti deja la casa de cativa ani, dar nu ti-ai facut niciodata timp sa amenajezi curtea si gradina asa cum ti-ai dorit, te provocam sa faci o schimbare vara aceasta. Mai jos, am pregatit 7 idei deosebite de amenajare. Inspira-te din exemplele noastre si adapteaza-le in functie de nevoile si posibilitatile tale. Citeste in continuare pentru a vedea cum amenajezi curtea si gradina pentru a crea spatii primitoare si cochete.
Cum amenajezi curtea si gradina
Alei spectaculoase
Intr-o gradina, e recomandat sa ai cat mai multe zone cu gazon, insa pentru curte ai nevoie de cateva alei pentru a te deplasa dintr-o parte in cealalta, fara sa distrugi iarba sau florile. Astfel, plaseaza din loc in loc, dale sau lespezi din piatra, pentru a crea alei rustice, care vor da un aspect foarte elegant curtii tale. In cazul in care terenul este in panta, poti sa folosesti dale de piatra si pentru realizarea unor trepte, acolo unde nevoie, precum si pentru crearea unor spatii de odihna. Tot ce trebuie sa faci este sa alaturi mai multe dale mari, pentru a obtine platforme pe care sa poti amplasa scaune, fotolii sau chiar sezlonguri. Pentru mai multe detalii, am pregatit AICI 20 de exemple de alei din lemn, 16 modele de alei din dale, AICI, alte 16 idei de alei din pietris, in acest articol, iar AICI, un ghid practic pentru turnarea aleilor din beton.
Gradini mobile
Daca nu vrei sa modifici prea mult gradina ta, poti apela la mici artificii care nu necesita mult efort, dar sunt de mare efect. De exemplu, poti sa realizezi o gradina mobila dintr-o bicicleta, o roaba, o caruta sau chiar niste cosuri de rachita sau galeti din metal. Amplaseaza-le in zone bine luminate ale gradinii sau, din contra, in colturile care ti se par mai neatragatoare si decoreaza-le cu diverse plante, pamant sau chiar pietre. Vei vedea ca vor schimba complet aspectul gradinii tale.
Contruieste un gard frumos
Poti sa alegi un gard obisnuit, cu design comun sau chiar banal, asa cum intalnesti la tot pasul, insa daca vrei sa-ti vezi proprietatea marginita frumos, fii creativ si cauta un model de gard frumos, iesit din tipare. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te orientezi musai spre modelele scumpe, ci pur si simplu sa cauti noi variante de imbinare a materialelor. Spre exemplu, in loc sa aliniezi una langa alta sipci inguste de lemn in pozitie verticala, poti alege sa-ti ingradesti curtea cu un gard compus din scanduri mai late de lemn dispuse pe orizontala. Te invitam sa citesti mai multe detalii despre construirea unui gard.
Foisor sau pergola
Pe langa elementele decorative, este important sa amenajezi un spatiu de relaxare, in gradina sau in curtea din fata casei, in functie de posibilitati. Daca iti doresti un proiect care sa fie in centrul atentiei, iti recomandam sa construiesti un foisor, in care sa te relaxezi impreuna cu familia si prietenii apropiati. In aceasta privinta, iti recomandam sa citesti mai multe detalii despre amenajarea foisorului de gradina. Da cealalta parte, daca iti doresti un proiect simplu, dar de efect, poti opta pentru o pergola. Pergolele din lemn sunt frumoase tocmai prin simplitatea formelor, sunt usor de construit si nu in ultimul rand pot ajuta la accentuarea principalei zone de interes din curtea unei case. Acestea pot fi construite direct pe sol, intr-o zona acoperita cu un gazon dens sau pot fi montate pe o suprafata betonata sau acoperita cu pavele din piatra sau beton
Bar in aer liber
Daca obisnuiesti sa organizezi adesea petreceri la tine acasa sau daca pur si simplu prietenii apropiati te viziteaza cel putin o data pe saptamana, atunci un bar in aer liber, intr-un colt al curtii sau al gradinii, este de departe o alegere inspirata. De exemplu, poti sa ridici un zid de 30 cm grosime x 150 cm latime x 115-120 cm inaltime, sa-l dotezi cu un blat din lemn de 60-70 cm latime si cu un set de scaune inalte. Pe langa asta, daca este posibil, asigura-te ca in apropierea barului exista un perete cu polite, pe care sa poti depozita bauturile si paharele. Daca doresti sa iti impresionezi prietenii, apeleaza la cateva surse de iluminat (becuri de diferite culori), pe care sa le amplasezi in jurul barului.
Fantani arteziene, cascade sau helesteie decorative
Un truc decorativ util mai ales in cazul curtilor interioare inguste, folosit adesea de catre specialistii in peisagistica, este constructia unui bazin cu apa sau a unei fantani de-a latul terenului. Reflexia cerului in apa bazinului dreptunghiular sau oval va largi vizual acea zona a terenului. In jurul fantanii, care va deveni punctul de atractie al curtii tale, poti amplasa sezlonguri, fotolii, masute si alte piese de mobilier destinate relaxarii in aer liber. O alta varianta este sa pavezi cu marmura, piatra cubica, piatra de rau, caramida, piatra de balast sau chiar lemn o portiune a gradinii si sa o decorezi cu o mica fantana arteziana, o fantana de tip japonez sau chiar sa construiesti o piscina la nivelul solului cu vegetatie si pesti, mai ales pentru bucuria celor mici. Pentru mai multe detalii, vezi AICI cum poti sa construiesti o fantana arteziana.
Gradina verticala
Nu in ultimul rand, daca ai un perete sau o portiune de gard de beton pe care nu stii cum sa le pui in valoare sau daca gradina ta nu este suficient de mare, poti sa apelezi cu incredere la gradini verticale. Astfel, foloseste ghivece colorate si polite simpatice pe care sa le fixezi de perete, in care poti creste flori, plante decorative sau ierburi aromatice si legume, pentru a te bucura de salate proaspete toata vara. AICI, 13 idei frumoase.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: