Atunci cand apartamentul este mic, fiecare centimetru conteaza. Cu atat mai mult atunci cand vine vorba de bucatarie, unde trebuie sa avem suficient spatiu pentru a depozita alimente, dar si pentru a gati si a manca impreuna cu familia.
Pentru ca multi dintre noi se confrunta cu problema spatiului, am pregatit in randurile de mai jos 7 idei practice care te vor ajuta sa amenajezi o bucatarie mica.
Cum amenajezi o bucatarie mica
Renunta la frigider
Desigur ca nu iti vom propune sa renunti de tot la frigider, ci sa il muti, fie pe hol, fie pe balcon, daca acesta este inchis cu geam termopan. Astfel, vei avea mai mult spatiu in bucatarie, iar frigiderul tau va avea parte de conditii mai bune si nu va mai fi afectat de temperaturile ridicate din bucatarie, atunci cand gatesti. De asemenea, daca nu mai ai loc pentru aragaz sau iti faci griji ca vei afuma toata casa cand gatesti, il poti amplasa pe balcon, daca structura apartamentului este de asa natura incat sa ai acces usor din bucatarie spre balcon.
Opteaza pentru masa si scaune pliante
Daca spatiul este mic, este inutil sa il ocupi cu lucruri pe care nu le folosesti mereu. Atunci cand mananci, poti sa folosesti o masa rabatabila si scaune pliante, pe care le poti strange apoi, astfel incat sa eliberezi locul.
Alege cu atentie mobilierul
In cazul unei bucatarii mici, amenajarea incaperii pe verticala este cea mai buna optiune. Apeleaza cu incredere la etajere suspendate si polite, pe care sa le folosesti pentru a depozita diferite alimente, electrocasnice mici, condimente sau ustensile de bucatarie. De asemenea, pentru a castiga spatiu, poti opta pentru un corp de mobilier realizat la comanda, astfel incat sa poate fi utilizat si ca masa.
Incorporeaza electrocasnicele in mobila
Alege electrocasnice potrivite pentru spatiul pe care il ai la dispozitie. De exemplu, cuptoarele incorporabile reprezinta o varianta economica si compacta pentru bucataria ta. In acest mod, economisesti foarte mult spatiu, fara sa renunti la lucrurile importante, care adesea ocupa mult spatiu.
Achizitioneaza doar electrocasnicele necesare
Desi suntem adesea tentati sa cumparam foarte multe aparate pentru bucatarie, jumatate dintre ele nu sunt necesare. Astfel, daca detii un aragaz, un frigider, o masina de spalat vase (orice bucatarie moderna ar trebui sa aiba una), un cuptor cu microunde, un mixer si un robot de bucatarie poti sa consideri ca bucataria ta este completa.
Alege culori deschise
Culorile deschise si luminoase dau impresia unui spatiu mai mare. Astfel, culoarea peretilor, dar si a pardoselii trebuie sa fie una deschisa – alb, roz prafuit sau culori pastelate, calde si placute.
Asigura-te ca bucataria este luminata corespunzator
Nu in ultimul rand, ai grija ca lumina naturala sa patrunda cat mai mult in bucataria ta. Opteaza pentru jaluzele verticale, in culori deschise si monteaza spoturi pentru a lumina anumite rafturi sau polite, dar fereste-te de lumina de neon deoarece va da impresia unui spatiu mic.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: