Campingul constituie varianta optima pentru cei obositi de ritmul stresant al vietii de la oras, dornici sa-si petreaca o vacanta cu bani putini, intr-un peisaj inedit. Avantajul unui sejur in camping este evident pentru turistii carora le place natura si vor sa faca drumetii sau sa gateasca in aer liber. Iata cum amenajezi un camping care sa aiba succes.
Daca ai teren intr-o zona cu potential turistic ridicat nu trebuie decat sa faci o imprejmuire, cateva alei pietruite prin care sa delimitezi zonele pentru corturi, o platforma impietruita pentru parcarea rulotelor, sa construiesti un grup sanitar si te poti lansa in afaceri. Daca ai norocul sa fii în apropierea retelei de curent electric poti demara afacerea cu bani putini.
Cum amenajezi un camping. Spatiu si dotari
Elementul de baza al campingului este parcela de campare – o suprafata de de teren bine delimitata si marcata unde se poate parca mijlocul de transport si instala cortul sau rulota, asigurandu-se suprafata necesara pentru miscarea si odihna a 4 persoane. Campingurile mai pot include si casute si/sau bungalow-uri pentru cazarea turistilor.
Printre dotarile necesare sunt accesul controlat, paza si ziua si noaptea, alimentarea cu apa potabila si grupul sanitar. Totodata, in camping se pot amenaja zone pentru prepararea si servirea mesei, alaturi de alte facilitati, de la piscina, la terenuri de sport.
Minim 15% din suprafata campingului trebuie sa fie plantata cu arbori sau arbusti.
Promovare
Cunoasterea limbii engleze este foarte importanta in gestionarea acestei afaceri, pentru ca amatorii de camping din Romania sunt intr-o proportie deloc neglijabila turistii straini.
Este important sa aveti un site de prezentare a campingului, cu versiune si in engleza, pentru turistii din tara si din strainatate. Includeti cat mai multe informatii despre zona si atractiile sale si posibilitatile de transport, alaturi de cele privind serviciile oferite.
Colaborarea cu agentiile de turism din tara sau cu benzinariile si magazinele din apropierea camping-ului poate fi deosebit de benefica. Un pliant bine intocmit, raspandit cu ajutorul acestor unitati, este foarte eficient.
Cum amenajezi un camping. Exemple deosebite
Iata cateva idei originale puse in practica de patroni de campinguri din tara noastra.
Camping de lux
In comuna Nucsoara, judetul Arges, s-a deschis primul camping de lux din Romania. Ursa Mica Glamping Resort are zece corturi ce ofera turistilor toate conditiile pe care si le-ar putea dori in mijlocul naturii.
Corturile din acest camping sunt amenajate ca niste camere de hotel si sunt amplasate pe platforme de lemn, cu cate patru paturi fiecare. Vizitatorii pot face baie si in ciubere de lemn, umplute cu apa calda. Energia electrica din camping provine de la panourile solare, iar apa din paraiasele din zona.
Camping cu iurte
Daca vreti sa iesiti in mijlocul naturii cu familia, dar nu vreti sa dormiti in cort puteti alege iurtele. Sunt asezarile nomazilor mongoli, iar de cativa ani se gasesc si la noi in tara, in campingul de la Campu Cetatii, in judetul Mures.
Cele 20 de locuinte demontabile instalate in peisajul montan de langa Sovata sunt dotate cu paturi, mobilier rustic, dar si o plita pe care oamenii isi pot pregati mancarea. In acest camping gasiti si doua ciubere cu apa sarata si o sauna.
Natura Parc
In campingul Natura Parc din Chichis, Covasna, in apropiere de Brasov, va puteti caza pe malul apei, in casute lacustre, in corturi indiene sau bungalow-uri. Daca sunteti traditionalisti, puteti alege campingul amenajat unde puteti sta la cort.
Parcul este intins pe o suprafata de peste 160 de hectare si ofera posibilitati diverse de petrecere a timpului liber. Are piscine, lacuri special amenajate pentru pescuit, dar si plimbari cu barca, terenuri de sport, loc de joaca pentru copii si minigradina zoologica.
Surse text si foto: adevarul.ro, iulianatudor.ro, fifistie.ro, naturaparc.ro, ruralonline.ro, ideideafaceri.manager.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: