Uneori, indiferent de cat de atenti suntem la curatenia locuintei, mucegaiul isi face aparitia, punandu-ne sanatatea in pericol si afectand intregul ambient al casei. Va prezentam totul despre mucegai, inclusiv cauze si metode prin care sa il faceti uitat complet.
Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se inmultesc prin spori. Pentru a putea creste, sporii au nevoie de umezeala, iar daca ai mucegai pe pereti, primul lucru pe care il ai de facut este sa elimini din casa ta pricipala cauza a aparitiei lui.
Cauzele aparitiei mucegaiului
Un mediu cald si umed este perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. O alta cauza este formarea condensului, care poate fi provocat de materialele utilizate pentru izolarea peretelui. Infiltratiile de apa sunt o alta cauza a aparitiei mucegaiului.
Un alt motiv pentru care mucegaiul isi face aparitia pe pereti este blocarea transferului umiditatii de la interior spre exterior. Cu alte cuvinte, peretii „nu respira” pentru ca izolarea nu a fost facuta in mod adecvat. Din aceasta cauza umezeala se acumuleaza in interior, se formeaza condensul si apar petele inestetice de mucegai.
Puntile termice sunt si ele o cauza frecventa a aparitiei mucegaiului. De asemenea, intr-o casa care nu este aerisita zilnic, sansele de aparitiei a mucegaiului cresc.
Citeste mai multe despre cauzele aparitiei mucegaiului si prevenirea acesteia AICI.
Controlul umiditatii
Umiditatea aerului intr-o casa ar trebui sa fie de 65-70%. Un nivel care trece de 80% creste semnificativ sansele de aparitie a mucegaiului. Cea mai simpla solutie pentru a elimina principala cauza a dezvoltarii mucegaiului este folosirea unui dezumidificator. In plus, daca ai avut de-a face cu el, l-ai eliminat si vrei sa te asiguri ca nu va mai aparea niciodata, tot acest aparat va fi remediul cel mai bun.
Ce poate face un dezumidificator:
- reduce riscul de condens dintr-o camera neincalzita corespunzator, predispusa la igrasie si mucegai
- poti usca mult mai repede rufele din baie sau dintr-o alta camera inchisa fara riscul de a avea condens pe pereti sau ferestre
- ajuta la pastrarea in bune conditii a mobilei, hainelor, cartilor sau a altor obiecte ce pot fi afectate de o umiditate crescuta
Consulta AICI alte informatii despre acest aparat.
Solutie antimucegai facuta in casa
Daca te intrebi cu ce se scot petele de mucegai deja formate, ai la indemana solutii antimucegai din comert sau solutii naturale impotriva mucegaiului.
Iata o reteta bazata pe ingrediente pe care le ai cu siguranta in casa:
- 100 ml otet
- 100 ml apa
- 10 ml peroxid de hidrogen (apa oxigenata)
- Sucul de la o lamaie
- 2 linguri de bicarbonat de sodiu
Pune toate aceste ingrediente intr-o sticla cu pulverizator, agita bine sticla si stropeste din abundenta zonele afectate de mucegai. Deschide ferestrele si lasa amestecul sa actioneze cateva ore (2-4) apoi sterge zonele cu o carpa.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: