Aplicarea tencuielii face parte din lucrările de finisaj care se execută în faza finală a construirii sau a renovării unei locuințe. Cei mai mulți preferă tencuiala decorativă, întrucât aceasta prezintă numeroase avantaje, atât din punct de vedere estetic cât și practic.
În funcție de suprafața pe care se aplică, tencuielile decorative se împart în două categorii: tencuiala de interior și de exterior. În articolul de față vom vorbi despre prima categorie, întrucât tencuielile de interior sunt folosite mai frecvent, atât de proprietarii de case cât și de cei de apartamente, care nu au nevoie să tencuiască și fațada locuinței.
Așadar, iată care sunt etapele aplicării unei tencuieli decorative de interior!
Alege tipul de tencuială preferat
Există patru tipuri distincte de tencuială decorativă de interior, fiecare cu proprietățile sale:
- Tencuiala de silicat – principalele sale proprietăți sunt ductilitatea (oferă pereților rezistență la fisurare) și durabilitatea, ceea ce o face ușor de aplicat și rezistentă în timp. Un alt avantaj este faptul că nu necesită preparare, fiind disponibilă într-o formă gata de utilizare.
- Tencuiala minerală – dacă nu vrei să cheltui foarte mult cu tencuiala, acesta este modelul recomandat, întrucât are cel mai mic preț din toată gama. Este pe bază de ciment, iar culoarea de bază este albul, așa că vei avea nevoie de coloranți, dacă vrei pereți în altă nuanță.
- Tencuiala siliconică – este produsă pe bază de rășini siliconice și, la fel ca tencuiala de silicat, se comercializează gata preparată. Principalele sale caracteristici sunt plasticitatea și rezistența la umezeală.
- Tencuiala acrilică – și acest tip de tencuială este disponibil în magazine gata preparat, fiind un produs pe bază de rășini acrilice și cu o rezistență sporită la deformare.
Curăță pereții
Înainte de a aplica tencuiala decorativă de interior, curăță bine pereții de stratul anterior de tencuială, de vopsea sau de tapet. După această operațiune, examinează, cu atenție, pereții, și, în cazul în care constați că există fisuri, repară-le. În acest sens, pentru crăpăturile mai mici poți folosi chit, iar pentru cele mai mari, ciment. De asemenea, îndepărtează și orice urmă de mucegai, igrasie, sau murdărie, întrucât acestea pot afecta aderența noului strat de tencuială. În finalul etapei de pregătire, șlefuiește pereții pentru a obține o suprafață cât mai netedă.
Aplică amorsa
Amorsa are rolul de a spori aderența tencuielii, iar aplicarea ei este obligatorie, atât în interior, cât și la exterior. Cel mai important în această etapă a lucrărilor este ca amorsa să aibă aceeași culoare cu a tencuielii, sau, cel puțin, nuanțele să fie cât mai apropiate. Aplică amorsa uniform pe toată suprafața peretelui care a fost bine curățat și șlefuit în prealabil, apoi, lasă să se usuce. Este recomandat să lași să treacă 24 de ore între momentul aplicării amorsei și cel al aplicării tencuielii decorative, pentru a fi sigur că pereții s-au uscat complet.
Pregătește tencuiala conform instrucțiunilor
Deși este o activitate pe care o poți realiza independent, aplicarea tencuielii decorative trebuie să se facă ținând seama de caracteristicile tipului ales. Fiecare tencuială din categoriile menționate anterior necesită anumite etape de pregătire, care, de obicei, sunt descrise în amănunt pe ambalaj sau pe eticheta care trebuie să însoțească produsul. De regulă, este necesar să amesteci tencuiala cu o anumită cantitate de apă, iar în acest caz, întotdeauna toarnă tencuiala peste apă și nu invers.
Specialiștii mai recomandă prepararea tencuielii în cantități mici, fiindcă se usucă repede, mai ales la temperaturi ridicate, și riști ca întreaga compoziție să se întărească înainte să o aplici pe pereți. Pentru a evita o astfel de situație este necesar să păstrezi în locuință o temperatură potrivită, similară cu aceea recomandată de producător, pentru aplicare.