Romania ar putea testa de 50 de ori mai multi suspecti de infectare cu coronavirus, gratie unei metode propuse de cercetatorii germani.
Procedura a fost pusa la punct de cercetatorii Crucii Rosii Germane si ai Spitalului Universitar din Frankfurt, coordonati de prof.dr. Erhard Seifried. Interesant este ca acesta colaboreaza si cu cercetatorii centrului OncoGen din Timisoara, care acum lucreaza la un vaccin contra coronavirusului.
Noua metoda face posibila extinderea testarii pe grupuri mai mari, mai repede si cu consum redus de kit-uri de reactivi, scrie newsweek.ro.
Testare in grup si apoi individuala
Metoda cercetatorilor germana presupune combinarea mai multor probe (mini-grupuri), obtinute de la indivizi diferiti, intr-o solutie specifica. Ulterior, aceste probe sunt testate prin metoda PCR (reactie de polimerizare in lant) pentru identificarea SARS-CoV-2. In cazul unui rezultat negativ, toate probele incluse vor fi cu siguranta considerate negative.
Daca se obtine un rezultat pozitiv in grupul de probe testat, se efectueaza testarea individuala a probelor prezervate anterior. Folosind aceasta metoda, probele pozitive pot fi identificate in 4 ore.
Explicatii detaliate
Autorizata de German Medical Association metorda a fost validata suplimentar intr-un studiu pe 50 de probe de la pacienti. Probele pacientilor au fost grupate in 10 mini-grupuri a cate 5 probe, fiind testate si individual, in paralel.
Dintre cele 50 de probe, 5 au fost pozitive pentru SARS-CoV-2. Aceste probe au fost distribuite in 4 mini-grupuri. Toate cele 4 mini-grupuri au avut rezultat pozitiv. Mini-grupurile care contineau doar probe de la subiecti fara SARS-CoV-2 au avut un rezultat negativ la testul PCR.
„Rezultatele sunt optimiste in ceea ce priveste implementarea pe scara larga a procedurii, ceea ce va permite identificarea rapida a persoanelor infectate” explica Prof. Schmidt de la Blood Donor Service.
Aceasta metoda permite cresterea numarului de teste de la 40.000 pe zi in Germania, la 200.000 – 400.000 pe zi, fara a reduce calitatea diagnosticului.
Ce capacitate de testare are Romania
In Romania exista 32 de centre de testare pentru coronavirus amplasate in 14 judete si in Bucuresti. Dintre cele 32 de centre, sapte sunt private.
La acestea se adauga inca patru centre de testare, dar care nu au prelucrat pana acum nicio proba. Informatiile apar intr-un document al Institutului National pentru Sanatate Publica, consultat de G4Media.ro.
Cele mai multe centre de testare sunt in Bucuresti, in numar de zece: cinci private, cinci de stat.
Clujul dispune de cinci centre de testare, Iasiul de trei, in vreme ce Timis si Harghita au fiecare cate doua centre. Alte zece judete dispun de cate un centru de testare: Brasov, Dolj, Constanta, Galati, Mures, Covasna, Bihor, Suceava, Sibiu si Alba.
Cititi si: Vaccinul obligatoriu care reduce numarul deceselor cauzate de coronavirus