Probabil ati mai vazut pana acum proiecte de case inteligente, insa locuinta jurnalistului George Buhnici este mai mult decat atat, este singura „casa pasiva premium” din Romania. Iar asta inseamna ca, printre altele, locuinta poate fi in totalitate controlata prin telefon, poate produce caldura, dar si „benzina” pentru masina. Cum arata cea mai „desteapta” casa din tara noastra, vedeti in randurile de mai jos.
Cum arata casa lui George Buhnici, locuinta care produce caldura si „benzina” pentru masina si poate fi controlata prin telefon
George Buhnici este prezentatorul emisiunii „I like IT”, emisiune difuzata de ProTV, asadar, nu este o surpriza pentru nimeni faptul ca jurnalistul si-a dorit sa construiasca o casa smart pentru el si familia sa. Iar cu ajutorul unor ingineri, arhitecti si constructori, Buhnici a pus bazele unui proiect care s-a transformat intr-o casa supertehnologizata, care produce singura energia necesara.
Este o casa smart, ceea ce inseamna ca poate fi contrata de la distanta si dispune de inovatii de ultima ora, precum si una eficienta energetic – o locuinta fara facturi lunare. A fost construita din materiale sustenabile (echipamentele si materialele au o energie inglobata mica si sunt prietenoase cu mediul), este sigura (structura din lemn este mai solida decat una din blocuri ceramice si stalpi de beton si mult mai eficienta la toate capitolele), si, mai ales, confortabila (temperatura, umiditate, nivelul de oxigen, CO2, iluminat natural optime).
In februarie 2018 casa a primit certificatul de „Casa pasiva premium“, prima din Romania si din Estul Europei respectiv a 9-a astfel de casa din lume. Constructia se afla in satul Tamasi, din comuna Corbeanca, la circa 20 de kilometri de Bucuresti.
Ce inseamna o „casa pasiva premium”?
Institutul Casei Pasive acorda trei tipuri de certificate pentru locuintele eficiente energetic, standardul „casa pasiva premium“ fiind cel mai greu de atins. Exista cinci principii pe care o casa pasiva premium trebuie sa le respecte. In primul rand, aceasta trebuie sa aiba cel mai mic nivel de consum energetic posibil. Astfel, consumul locuintei de mai jos este de doar 15 kilowati/ora pe metru patrat, pe an, pe suprafata utila pentru incalzire si racire. De asemenea, termoizolatia trebuie sa acopere toate elementele de constructie, nu doar peretii, ci si acoperisul, fundatia si balcoanele.
Al doilea principiu se refera la eliminarea puntilor termice, in timp ce al treilea principiul esential este etanseitatea la aer. Principiul cu numarul patru se refera la folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura „Daca am facut casa etansa avem nevoie de un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura inspirat din fagurii de albine. Astfel, aerul viciat si cald pe care-l scot din casa incalzeste tevile de evacuare. Pe de alta parte, aerul rece si curat de afara este preincalzit cand trece printr-un set de tevi tangente. In acest mod recuperatorul de caldura introduce aer preincalzit in casa, ceea ce inseamna o economie importanta“, spune Marius Soflete, inginerul care a proiectat structura casei si s-a implicat in toate etapele de realizare a acesteia, de la concept si proiectare, la alegerea materialelor de constructie, estimarea consumului energetic si pana la supervizarea fiecarei faze importante de construire.
In cele din urma, cel de-al cincilea principiu se refera la orientarea ferestrelor dupa soare: „Daca orientam foarte bine ferestrele spre sud sau sud-est/sud-vest prin efectul de sera creat prin ele, se castiga caldura naturala in casa, pentru ca inclusiv iarna razele solare au radiatie termica. Daca in casa intra aer preincalzit la plus 13 grade Celsius de sistemul de ventilatie, soarele il mai incalzeste pana la 18 grade, eu mai am nevoie ca centrala termica sa-l mai incalzeasca doar cateva grade pana la temperatura optima“. La multe case pasive nu este nevoie de sistem de incalzire pentru a obtine o temperatura de 20 de grade Celsius, precizeaza Marius Soflete.
Produce „benzina” pentru masina si nu are nevoie de aer conditionat
Deoarece este realizata conform standardului de casa pasiva premium, asa cum am vazut mai sus, energia este produsa de 70 de panouri fotovoltaice puse pe acoperis si pe un foisor, care produc 18 kw. In ceea ce priveste surplusul de energie, acesta va fi folosit la masina electrica pe care jurnalistul George Buhnici o va avea in curand. Astfel, pe langa faptul ca este o casa 100% independenta energetic, surplusul de energie este folosit pentru alimentarea masinii
Nu veti gasi nici aer conditionat in Casa Buhnici. Racirea se face cu ajutorul unor panouri radiante montate pe pereti, care sunt similare cu placile de gips-carton, doar ca sunt traversate de tevi prin care circula apa rece. Astfel, aerul fierbinte al verii intra in contact cu peretii reci si temperatura se echilibreaza.
Referitor la costurile de intretinere, jurnalistul spune ca facturile lunare nu sunt mai mari de 100 lei. “Doar 60 de lei costa toata electricitatea consumata pentru incalzire, apa calda, ventilatie, iluminat si tot ce mai avem prin casa, adica destule gadgeturi conectate la curent si internet”, detaliaza simpaticul prezentator. “Inca 40 de lei am dat pentru apa si canalizare. Apa din reteaua publica este foarte buna. Si cam atat”, incheie vedeta.
Casa are 170 de metri patrati utili si dispune de living, bucatarie, doua dormitoare, un birou, trei bai si un dresing. Totul a fost dimensionat pentru trei persoane. In ceea ce priveste costurile, tot proiectul a costat aproape 300.000 de euro, fara a pune la socoteala pretul terenului.
Sursa: adevarul.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: